Ονομάζονται eBees και πρόκειται για μια νέα κατηγορία ρομποτικών αεροσκαφών (drones) που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της αρχαιολογικής έρευνας.
Αυτά τα drones διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορούν να χαρτογραφούν το υπέδαφος περιοχών όπου είναι πιθανώς θαμμένα ερείπια αρχαίων πολιτισμών ή άλλα αντικείμενα υψηλής αρχαιολογικής σπουδαιότητας.
Τα eBees μοιάζουν με μεγάλες τεχνητές μέλισσες για αυτό και ονομάστηκαν eBees δηλ. ηλεκτρονικές μέλισσες. Διαθέτουν υπέρυθρες κάμερες και συστήματα έρευνας, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων που επιτρέπουν την τρισδιάστατη χαρτογράφηση του υπεδάφους μιας περιοχής. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους τα eBees αν υπάρχουν ερείπια ή οποιαδήποτε κατασκευή θαμμένη κάτω από το έδαφος θα την εντοπίσουν.
Η πρώτη εταιρεία που διαθέτει τέτοια drones είναι η ελβετική Drone Adventures. Τα eBees της εταιρείας έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες τους αποστολές. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστρίας στη Βιέννη χρηματοδότησε μια έρευνα με eBees σε αρχαίες πόλεις της Μικράς Ασίας όπως την Έφεσο και την Αφροσιάδα.
Οι έρευνες των drones σε αυτές τις περιοχές ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αποτελέσματα τους.
Πηγή: Το Βήμα science