Δωρεάν wi-fi στους δημόσιους χώρους μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να παράσχει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος είναι τουλάχιστον μία πόλη σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα να έχει αναπτύξει έως το 2020 δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τις δηλώσεις ενός ειδικού, είναι ασαφές εάν οι πολίτες επωφεληθούν τελικά από αυτή την κίνηση, αφού Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν μια παλαιότερη υπόσχεσή τους για κατάργηση των τελών περιαγωγής στις φορητές συσκευές.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε το γεγονός ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες «διαπερνούν κάθε πτυχή της ζωής μας» και για τον λόγο αυτόν ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι σε θέση να συνδέεται στο Διαδίκτυο.
«Εάν όλοι επωφελούνται από τη συνδεσιμότητα, δεν θα πρέπει να έχει σημασία πού ζούμε ή πόσα χρήματα κερδίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε τον εξοπλισμό κάθε ευρωπαϊκής πόλης και χωριού με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ, γύρω από τα κύρια κέντρα της δημόσιας ζωής, έως το 2020», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το σχέδιο «WiFi4EU» που προτείνει ο Γιούνκερ αναφέρεται ότι αυτό θα εφαρμοστεί σε πάρκα, πλατείες, βιβλιοθήκες και δημόσια κτίρια.
Επίσης, καθιστά σαφές πως η Επιτροπή σχεδιάζει να δαπανήσει το μέγιστο 120 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, ωστόσο οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να καλύψουν το κόστος της συνδρομής, τη συντήρησης του δικτύου και λοιπά έξοδα.
Βέβαια τα σχέδια αυτά του κύριου Γιούνκερ πιθανόν δεν θα εφαρμοστούν ποτέ στη Βρετανία, μετά την απόφαση των πολιτών της για έξοδο της χώρας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δεχτεί επικρίσεις για το χειρισμό της υπόσχεσης για κατάργηση των τελών περιαγωγής στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σώμα της Επιτροπής είχε προτείνει για πρώτη φορά την ιδέα το 2013, ωστόσο όταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου δημοσίευσε ένα λεπτομερές πρόγραμμα, αναφερόταν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο 90 ημερών στη δέσμευση αυτή. Σκοπός ήταν να αποτρέψει τους πολίτες από το να ζουν σε μία χώρα αλλά να έχουν αγοράσει το πακέτο κινητής τηλεφωνίας από άλλη. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Γιούνκερ να ζητήσει την επανεξέταση του θέματος.
«Το σχέδιο δεν ήταν λάθος από τεχνικής άποψης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ωστόσο, έχανε την ουσία της υπόσχεσης. Θα δείτε ένα νέο, καλύτερο σχέδιο από την επόμενη εβδομάδα».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)