Απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχιτέκτονα του πολέμου στην Ουκρανία
Απόπειρα δηλητηρίασης διαπράχθηκε κατά του δεύτερου στη ρωσική ιεραρχία και αναπληρωτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστηρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο 71χρονος Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου, φέρεται να μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες μετά από αδιαθεσία.
Ποιος ήταν ο Νικολάι Πατρούσεφ
Ο Νικολάι Πατρούσεφ ήταν ένα από τα γεράκια του Κρεμλίνου. Σκληροπυρηνικός με λίγα λόγια.
Ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και στενός συνεργάτης του επικεφαλής του Κρεμλίνου (από τότε που αμφότεροι υπηρετούσαν στο αρχηγείο της KGB στην Αγία Πετρούπολη) υποστήριξε πως πίσω από τις εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία κρύβονταν οι ΗΠΑ αλλά και πως απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να προκαλέσει την κατάρρευση της Ρωσίας.
«Το καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και την κυριαρχία της», επισήμανε ο Πατρούσεφ, εκφράζοντας μια ψυχροπολεμική άποψη η οποία κατέστη βάση του αφηγήματος που συνέθεσε ο Πούτιν για να αιτιολογήσει τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία.
Με το που άρχισε η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, ο Πατρούσεφ μετατράπηκε αυτομάτως σε κύριο εκφραστή μιας σκληροπυρηνικής γραμμής υπέρ μιας μιλιταριστικής Ρωσίας. «Ενώ ο Πούτιν φαινόταν να παραπαίει τους πρώτους τρεις μήνες της σύρραξης – θυμωμένος, σε άμυνα και σχεδόν άφαντος – ο Πατρούσεφ εμφανιζόταν δημόσια για να δικαιολογήσει την εισβολή και να προωθήσει τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας», παρατηρεί η Κάθριν Μπέλτον της Washington Post.
Σε μια σειρά από συνεντεύξεις που έδωσε σε ρωσικές εφημερίδες, ο 71χρονος Πατρούσεφ προέβλεψε την κατάρρευση της Ευρώπης υπό το βάρος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής και προσφυγικής κρίσης αλλά και τη διάσπαση της Ουκρανίας σε πολλά κράτη. Απηύθυνε επίσης έκκληση για αναβίωση «ιστορικών παραδόσεων» στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας με στόχο τη διάπλαση «πραγματικών πατριωτών».
Ακόμη και για την οικονομία εξέφρασε άποψη, κάνοντας λόγο για «δομική περεστρόικα» στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα νέο σύστημα για τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου. Η ξαφνική εμφάνιση του Πατρούσεφ στο προσκήνιο μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες που κινούνταν και ενεργούσε παρασκηνιακά, αναδεικνύει αναμφίβολα τη μεγάλη επιρροή που έχει στο Κρεμλίνο.
Μάλιστα, κάποια περίοδο, όταν κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν και οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειπαν την προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου, υποστηρίχθηκε πως επιδίωκε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ούτως ώστε να τον αντικαταστήσει στην προεδρία.