Μέσα σε τρεις μήνες, από τη στιγμή που ξεκίνησαν, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε στοχευμένα χτυπήματα, που θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Κάποια χτυπήματα «φαίνεται να έχουν πλήξει απευθείας πολίτες με βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές με κανέναν εμφανή στρατιωτικό στόχο, ακόμη και σε ιατρικές εγκαταστάσεις, με συνέπεια τον θάνατο και τον τραυματισμό πολιτών», ανέφερε η δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Φίλιπ Λούθερ.
«Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο αυτές οι εικαζόμενες παραβιάσεις να ερευνηθούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, που έχει έδρα στο Λονδίνο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές αρχές μπορεί να είπαν ψέματα για να καλύψουν τη ζημιά σε πολίτες, από επιθέσεις σε ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες διασποράς, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Εντονη αντίδραση της Μόσχας
Αμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας στις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ να δηλώνει ότι η Ρωσία εξέτασε αυτή την έκθεση και «για μία ακόμη φορά δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή νέο που να δημοσιοποιείται, μόνο κλισέ και ψέματα που έχουμε ήδη, επανειλημμένα, αποκαλύψει».
Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι ή μαχητές στις περιοχές που επλήγησαν από τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά δεν μπορούν να το γνωρίζουν αυτό και δεν υπάρχει τρόπος να το ελέγξουν, πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.
Η έκθεση, συνέχισε ο ίδιος, περιλαμβάνει κενές καταγγελίες, χωρίς κάποιους είδους απόδειξη και βασίζεται σε λανθασμένες πηγές.
«Υπήρχε μόνο χάος»
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επικεντρώνεται στις επιθέσεις στις επαρχίες Χομς, Ιντλίμπ και Χαλέπι, από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο, όπου αναφέρει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200 πολίτες και περίπου μία ντουζίνα μαχητές.
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι οι ρωσικές αρχές «έχουν ισχυριστεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους πλήττουν μόνο τρομοκρατικούς στόχους. Μετά από κάποιες επιθέσεις, απάντησαν στις αναφορές για θανάτους πολιτών αρνούμενοι ότι σκότωσαν πολίτες. Μετά από εκείνες που ακολούθησαν, απλά έμειναν σιωπηλοί».
Σε ένα από τα πλέον θανατηφόρα περιστατικά, η Αμνηστία αναφέρει ότι τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε μία πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Αρίχα, σκοτώνοντας 49 πολίτες. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν το πώς η πολύβουη αγορά της Κυριακής μετατράπηκε σε σκηνή μακελειού μέσα σε δευτερόλεπτα. «Μέσα σε λίγες στιγμές οι άνθρωποι ούρλιαζαν και υπήρχε το απόλυτο χάος», δήλωσε ένας ακτιβιστής στα τοπικά ΜΜΕ.
Σε άλλη επίθεση που εκτιμάται ότι έκαναν οι Ρώσοι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 46 πολίτες- ανάμεσά τους 32 παιδιά και 11 γυναίκες- που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο ενός κτιρίου με κατοικίες, τον Οκτώβριο στην Χομς.
Βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις για παρουσία μαχητών εκεί», ενώ ειδικοί επί των όπλων αναφέρουν ότι η φύση της καταστροφής «δείχνει πιθανή χρήση εκρηκτικών που όταν χρησιμοποιούνται σε περιοχές αμάχων προκαλούν απώλειες χωρίς διακρίσεις».
Ρωσία: Δεν χρησιμοποιούμε βόμβες διασποράς
Ο Κονασένκοφ από την πλευρά του αρνήθηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. «Η ρωσική αεροπορία δεν τις χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχουν τέτοια πυρομαχικά στη ρωσική βάση στη Συρία», δήλωσε.
Μετά από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, η Διεθνής Αμνηστία επανήλθε με ανακοίνωσή της.
«Η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί να απορρίψει με αξιοπιστία αυτά τα λεπτομερεή ευρήματα με λίγες δηλώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.