Διεθνής ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία, τη Βολιβία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε δείγματα κορμών δέντρων από τροπικά δάση και ανακάλυψε ότι δεν εμφανίζουν ταχύτερη ανάπτυξη κατά τα τελευταία 150 χρόνια στα οποία χάρις στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά ποσοστό έως και 35 τοις εκατό. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι ότι τα τροπικά δάση ενδεχομένως να μην απορροφούν όσο άνθρακα ήλπιζαν προηγουμένως οι επιστήμονες.
Για πολλά χρόνια στην επιστημονική κοινότητα επικρατούσε η άποψη ότι τα δέντρα στις τροπικές περιοχές θα αναπτύσσονταν περισσότερο προσλαμβάνοντας το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αντισταθμίζοντας παράλληλα σε ένα βαθμό την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο η νέα έρευνα δείχνει αποθαρρυντικά σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση.
Η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε 1100 δείγματα δέντρων από τροπικά δάση στη Βολιβία, το Καμερούν και την Ταϊλάνδη, εξετάζοντας τους δακτυλίους των κορμών τους και αναζητώντας σημάδια αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης κατά τα τελευταία 150 χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δέντρα είχαν βελτιωθεί στη φωτοσύνθεση, όπως αναμενόταν, αλλά παραδόξως, δεν ήταν σε θέση να βρουν κάποιο σημάδι ότι τα δέντρα παρουσίασαν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα δέντρα δεν μεγαλώνουν πιο γρήγορα, καθώς τα φυτά σε θερμοκήπια με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μεγαλώνουν γρηγορότερα και απαιτούν λιγότερο νερό.
Η εξήγηση αυτού του φαινομένου απαιτεί περαιτέρω έρευνα αλλά υπάρχει η υποψία ότι πιθανώς οφείλεται σε αλληλεπιδράσεις και ανταγωνισμό με άλλους πόρους στο πλούσιο οικοσύστημα του τροπικού δάσους, ή επειδή τα δέντρα χρησιμοποιούν τον επιπλέον άνθρακα για να παράγουν περισσότερους καρπούς και λουλούδια.