Ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν σήμερα μπροστά από το υπουργείο Οικολογίας στο Παρίσι έναν κορμό δένδρου τροπικού δάσους, βάρους τεσσάρων τόνων, ζητώντας από την κυβέρνηση να "εφαρμόσει τον νόμο" κατά των εισαγωγών παράνομης ξυλείας.
Ο κορμός, μήκους 8,5 μέτρων –πάνω στον οποίο ήταν γραμμένο με λευκή μπογιά "παράνομη ξυλεία;"– "παραδόθηκε" από δέκα ακτιβιστές της μκο που έφθασαν στο υπουργείο με φορτηγό γερανό. Σύμφωνα με την Greenpeace, το δένδρο αυτό που κόπηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προέρχεται "από ύποπτη παρτίδα αποθηκευμένη στο λιμάνι της Λα Ροσέλ", στη δυτική Γαλλία. Οι ακτιβιστές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "παράνομη ξυλεία, χαλαρή Γαλλία".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον Μάρτιο του 2013 νομοθεσία που επιβάλλει στους εισαγωγείς να "αποδεικνύουν ότι έχουν εφαρμόσει όλα τα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μη νομιμότητας των προϊόντων που εισάγουν", αναφέρει η Γκρινπίς. "Εδώ και δύο χρόνια η γαλλική κυβέρνηση επιδεικνύει απροθυμία να την εφαρμόσει".
"Είμαστε μπροστά από το υπουργείο Οικολογίας για να ζητήσουμε από την (υπουργό) Σεγκολέν Ρουαγιάλ να αρχίσει επιτέλους να διεξάγει έρευνες και ελέγχους στις εισαγωγές ξυλείας στη Γαλλία", δήλωσε ο Φρεντερίκ Αμιέλ, υπεύθυνος για την εκστρατεία Δάση της Greenpeace Γαλλίας, που μετείχε στην κινητοποίηση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Η παράνομη ξυλεία είναι η μάστιγα των τροπικών δασών. Όσο δεν θα γίνεται αειφόρος διαχείριση των δασών, δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή".
Προϊόν της παράνομης εκμετάλλευσης των δασών αποτελεί το 15 με 30% της ξυλείας που διατίθεται στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, δηλώνει η μκο επικαλούμενη στοιχεία της Ιντερπόλ.
Η Γαλλία είναι η κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη της ξυλείας που προέρχεται από χώρες όπου υπάρχει "μεγάλος κίνδυνος παράνομης" δραστηριότητας, όπως η Βραζιλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με την Greenpeace.
Πηγή