Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2013.
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν ότι θα υποβάλουν τα νέα σχέδια μείωσης των εκπομπών στα Ηνωμένα Έθνη πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι στόχοι βασίζονται στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της κυβέρνησης για το 2030, το οποίο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας την Πέμπτη.
Πέρα από τις μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το σχέδιο προβλέπει και αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και μικρότερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.
Το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα προκάλεσε μία σημαντική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ιαπωνίας, οι οποίες έφτασαν επίπεδα ρεκόρ το περασμένο έτος.
Για να αντισταθμίσει την απώλεια της πυρηνικής ενέργειας, η Ιαπωνία αναγκάστηκε να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές της χώρας έφθασαν τους 1,41 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, στο διάστημα Μάρτιος του 2013 έως Μάρτιος του 2014.
Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος κατά 10,8% σε σχέση με το 1990, και ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί. Η Ιαπωνία είναι σήμερα πέμπτη στη λίστα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.
Αν και άργησαν να ανακοινωθούν, οι νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών είναι πιο φιλόδοξοι από το 18 με 21% που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως το 2025, όπως και από το 24%, που έθεσε ως στόχο μείωσης η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030.
Το ιαπωνικό σχέδιο προβλέπει πως το ενεργειακό μερίδιο θα χωριστεί σε 20-22% από πυρηνική ενέργεια, 22 με 24 από ανανεώσιμες πηγές, 27 από υγροποιημένο φυσικό αέριο, και 26% από άνθρακα.
Παράλληλα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα ενέργειας θα περιοριστούν κατά 35% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, μειώνοντας την ποσότητα CO2 κατά 11 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε πιέζει για την πυρηνική επανεκκίνηση της χώρας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κλειδί για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
Πηγή: naftemporiki.gr