Η ύπνωση έχει απεικονιστεί πολλάκις με χιουμοριστικό ή δραματικό τόνο στη μαζική κουλτούρα, συσκοτίζοντας την ίδια την πρακτική της.
Όταν εμφανίζεται, για παράδειγμα, στα επεισόδια του Σκούμπι Ντου, μόνο γέλια μπορεί να επιφέρει!
Ο βαθμός κατανόησης που έχουμε λοιπόν για την ύπνωση εξαντλείται συχνά στη χιουμοριστική παρουσίασή της, με τα γεγονότα που την αφορούν και την ακρίβεια της λειτουργίας της να διαστρεβλώνονται καθοριστικά.
Ας δούμε όμως κάτω από το πέπλο της αναπαράστασης τι είναι και κυρίως τι δεν είναι η τεχνική αυτή της καταβύθισης στο ασυνείδητο και τους ελεύθερους συνειρμούς…
Υπνωτική υποβολή
Η τέχνη της ύπνωσης βασίζεται εν πολλοίς στην υποβολή: σε εκείνη την κατάσταση συνείδησης δηλαδή που κάνει το υποκείμενο δεκτικό στους χειρισμούς του ανθρώπου που εκτελεί την υπνωτική διαδικασία (υπνωτιστής). Αποδεικνύεται λοιπόν ότι κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην υποβολή απ’ ό,τι άλλοι, με τις έρευνες να υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που είναι δεκτικότεροι στην πρακτική αποκομίζουν συνήθως περισσότερα από την ύπνωση. Για όσους μάλιστα ανθίστανται σθεναρά να αφεθούν στα χέρια της, η ύπνωση δεν ενδείκνυται ως θεραπευτική επιλογή…
Μαζική ύπνωση
Όπως αναφέραμε ήδη, οι συνήθεις ανασυγκροτήσεις μας για την ύπνωση προέρχονται από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με τη δημοφιλή ιδέα να περιλαμβάνει έναν υπνωτιστή που κοιμίζει μαζικά ανθρώπους μπροστά σε ακροατήριο και τους βάζει κατόπιν να κάνουν μια σειρά από τρέλες. Η σκηνική αυτή ύπνωση χρησιμοποιείται φυσικά μόνο για διασκέδαση: είναι ένας συνδυασμός από φτηνά τρικ, με τους συμμετέχοντες να έχουν ελεγχθεί πρωτύτερα για τον βαθμό δεκτικότητας και αυθυποβολής τους. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από την ψυχαγωγία του κοινού, με τη σχέση της ωστόσο με την πραγματική ύπνωση να είναι φευγαλέα…
Υπνοθεραπεία
Η βασική λειτουργία της ύπνωσης είναι η υπνοθεραπεία, η πρακτική δηλαδή της καταβύθισης στο ασυνείδητο του υποκειμένου για την αποφόρτιση αρνητικών μνημών ή την αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων. Η ύπνωση εδώ είναι το μέσο για την επίτευξη μιας κατάστασης δεκτικότητας εκ μέρους του υποκειμένου, κάμπτοντας τις συνήθεις αντιστάσεις του συνειδητού του. Την ώρα βέβαια που η υπνοθεραπεία θεωρείται θεμιτή πρακτική, δεν είναι λίγες οι επιστημονικές κοινότητες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα