«Δεν τρώει, πολύ», «Δεν τρώει καθόλου», «Τσιμπολογάει και δεν θέλει να φάει», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που κάνουν οι μαμάδες. Και κυνηγάνε το παιδί με το κουτάλι ή το πιρούνι να φάει άλλη μια μπουκιά. Αυτή η τακτική δεν σταματά από το γονιό ούτε όταν το παιδί έχει πια μεγαλώσει.
Απεναντίας, σύμφωνα με το mothersblog.gr, η πίεση αυξάνεται να φάει όλο το φαγητό και να μην αφήσει ψίχουλο στο πιάτο. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των γονιών ακόμα ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε τα πάντα στο πιάτο τους.
Σε μια άλλη μελέτη, το 85% των γονιών παραδέχθηκε την προσπάθεια να μάθουν τα παιδιά τους να τρώνε περισσότερο , χρησιμοποιώντας ως ανταμοιβή τον έπαινο ή κάποιο χατίρι.
Όμως το να πιέζετε το παιδί σας ν’ αδειάσει το πιάτο του, είτε πεινάει είτε όχι, έχει επιπτώσεις στην υγεία του, αφού δεν το βοηθά να διατηρήσει το σωστό βάρος. Πώς συμβαίνει αυτό; Τρώγοντας το παιδί χωρίς να πεινάει και πολλές φορές μηχανικά, ο εγκέφαλός του δεν «στέλνει» τα σωστά μηνύματα για το πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει.
Παράλληλα, πιέζοντας το παιδί να φάει και την τελευταία μπουκιά από το πιάτο του, συνηθίζει να τρώει περισσότερες ποσότητες από εκείνες που χρειάζεται αλλά και που μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός του.
Αυτό, όμως, μπορεί αργότερα να του προκαλέσει παχυσαρκία, αφού το παιδί δεν θα μπορεί να καταλάβει πότε χορταίνει και θα τρώει ανεξέλεγκτα.
Για τον λόγο αυτό, φροντίστε να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και ποικιλία τροφών ενώ θα πρέπει παράλληλα να τα ενθαρρύνεται να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα και να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας την πολύωρη τηλεθέαση και την ενασχόληση με video games.