Ακαρπες ήταν και οι δύο ψηφοφορίες της Παρασκευής, για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας. Πλέον, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ελπίζει πως ο υποψήφιος τον οποίο έχει προτείνει, ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός, θα επικρατήσει στη σημερινή ψηφοφορία, καθώς απαιτούνται λιγότερες ψήφοι.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και μερικοί σύμμαχοί του τάσσονται υπέρ του 73χρονου Σέρτζιο Ματαρέλα, μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου και βετεράνου πολιτικού, ο οποίος πάντως, παρά την πολυετή θητεία του σε σημαντικές θέσεις, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους περισσότερους απλούς Ιταλούς.
Εάν δεν εκλεγεί ο υποψήφιος που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ρέντσι θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ηγεσία του στο κόμμα και να υπάρξει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μια πολιτική κρίση στην Ιταλία θα ενέτεινε περισσότερο την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη.
Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.
Οι τρεις ψηφοφορίες που έγιναν —μία την Πέμπτη, άλλες δύο την Παρασκευή— δεν είχαν αποτέλεσμα, με τα λευκά να κυριαρχούν. Για να εκλεγεί πρόεδρος σήμερα χρειάζεται απλή πλειοψηφία, δηλαδή οι ψήφοι των 505 από τα 1.009 μέλη του εκλεκτορικού σώματος, το οποίο αποτελείται από κοινοβουλευτικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους, ενώ στις τρεις προηγούμενες απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων για να εκλεγεί πρόεδρος.
Θεωρητικά, ο Ρέντσι έχει στη διάθεσή του ικανές ψήφους για να επιτύχει την εκλογή του Ματαρέλα. Αλλά οι μυστικές ψηφοφορίες στην Ιταλία ιστορικά είναι απρόβλεπτες. Πριν από δύο χρόνια οι δύο υποψήφιοι που πρότεινε το PD δεν μπόρεσαν να εκλεγούν εξαιτίας του ότι υπήρξαν πολυάριθμες ψήφοι που απέκλιναν από την κομματική γραμμή.