Η υγρασία και η μούχλα είναι γνωστό πως πυροδοτούν το άσθμα και τις αλλεργίες, όμως αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης που χτυπά συχνά την τρίτη ηλικία.
Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσαν ότι μια σύνθετη ουσία που απελευθερώνεται από τη μούχλα μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου. Η ουσία αυτή επεμβαίνει στη λειτουργία δύο γονιδίων που ρυθμίζουν τη χημική ουσία του εγκεφάλου ντοπαμίνη.
Η απώλεια ντοπαμίνης αποτελεί χαρακτηριστικό δείκτη της νόσου Πάρκινσον.
Η εκυφυλιστική πάθηση είχε παλαιότερα συνδεθεί με την έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες, ωστόσο οι έρευνες είχαν εστιάσει σε τεχνητές ουσίες και όχι σε φυσικά σύνθετα.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές κατέδειξαν ότι ένα οργανικό σύνθετο που απελευθερώνει η μούχλα παρεμβαίνει στη λειτουργία δύο γονιδίων που ρυθμίζουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι να φθείρονται οι νευρώνες του εγκεφάλου και να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του Πάρκινσον.
Το Πάρκινσον εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα τους εγκεφάλου που συνθέτουν τη ντοπαμίνη σταδιακά καταστρέφονται. Χωρίς τη ντοπαμίνη, τα νευρικά κύτταρα σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου δεν μπορούν να αποστέλλουν ομαλά τα απαραίτητα μηνύματα.
Ήταν ήδη γνωστό πως η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Πάρκινσον, όμως η νέα μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται φυσικά από μύκητες μπορεί να παίξουν ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.
Αν και οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε πρότυπους οργανισμούς, οι επιδράσεις πιθανώς είναι αντίστοιχες και στον άνθρωπο.