ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Υφεση έως 10% στην Ελλάδα – «Βαρίδι» η υψηλή ανεργία

Παρόλο που αρκετές χώρες καταφέρουν να «λυγίσουν την καμπύλη», δηλαδή να μειώσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τους νοσούντες που νοσηλεύονται μέσω των μέτρων κοινωνικής απόστασης, τα οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τους φόβους σχετικά με τη σοβαρότητα της ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS σε report της με τίτλο «Global Macroeconomic Scenarios: June Update».

Όπως αναφέρει η DBRS παρόλο που η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έφτασε στο κατώτατο σημείο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, το βάθος της ύφεσης υποδηλώνει ότι η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2020 θα είναι χειρότερο από το αρχικά αναμενόμενο.

Όσον αφορά την Ελλάδα στο μετριοπαθές σενάριο της DBRS η Ελλάδα θα έχει ύφεση -6,5% το 2020, και 20% ανεργία.

Η ανάπτυξη το 2021 θα ανέλθει στο 4% και 3,5% το 2022.

Η ανεργία το 2021 θα υποχωρήσει στο 18% και στο 17,5% το 2022.

Στο δυσμενές σενάριο της DBRS η Ελλάδα θα έχει ύφεση -10% το 2020, και 23% ανεργία.

Η ανάπτυξη το 2021 θα ανέλθει στο 1,5% και 4% το 2022.

Η ανεργία το 2021 θα υποχωρήσει στο 21% και στο 18,5% το 2022.

Στο μετριοπαθές σενάριο περιλαμβάνει τώρα αυτά τα ασθενέστερα δεδομένα για το 2020 και υποθέτει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Αυτό συνεπάγεται χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ για το 2020, υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 και υψηλότερη ανεργία το 2020 έως το 2021.

Στο μετριοπαθές σενάριο εξακολουθεί να βασίζεται με την υπόθεση ότι οι φόβοι του κοινού σχετικά με τον κορωνοϊό μειώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους.

Αυτό πιθανώς συνεπάγεται θετικά νέα σχετικά με τον κορωνοϊό, είτε σχετίζονται με βελτιωμένη παρακολούθηση και ανίχνευση εστιών, καλύτερη θεραπευτική αγωγή ή πρόοδο στη δοκιμή εμβολίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή της εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει απότομη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, υποστηριζόμενη από τη μεγάλη κρατική εισοδηματική στήριξη που παρέχεται σε νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία.

Σύμφωνα με την DBRS το απόλυτο σχήμα της ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και την ανταπόκριση του κοινού.
Η ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πιθανά νέα κύματα της πανδημίας θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ύφεση διπλής πτώσης και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ΑΕΠ και την παραγωγικότητα.

Συνδυάζοντας αυτές τις παραδοχές με τα ίδια οικονομικά δεδομένα από το πρώτο εξάμηνο του 2020, το δυσμενές σενάριό μας προϋποθέτει επίσης μια πιο έντονη συρρίκνωση το 2020, με λίγη ή και καθόλου ανάπτυξη την περίοδο 2021-2022.

Οι προσαρμογές στα σενάρια μας αντικατοπτρίζουν γενικά προκαταρκτικά οικονομικά δεδομένα για το 2020, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020.

Η Γαλλία και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν βιώσει σοβαρότερα κρούσματα, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν σε πιο επιθετικές πολιτικές αντιδράσεις και τις σχετικές απώλειες παραγωγής.

Επιπλέον, μια πιο σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης συνεπάγεται ότι οι οικονομίες που βασίζονται περισσότερο στις μεταφορές, τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες είναι πιθανό να παρουσιάσουν βραδύτερες οικονομικές ανακάμψεις από ό, τι αρχικά αναμενόταν.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact