Εμπόριο ώρα μηδέν – Άλλους τους χαϊδεύει, άλλους τους τα ρίχνει χοντρά
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξαναχτύπησε – κι αυτή τη φορά το έκανε με το γνωστό του στυλ: λίγο απ’ όλα, και φωτιά και λάβρα για την Κίνα. Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση στην πλατφόρμα του, το Truth Social, ο πρώην (και νυν υποψήφιος) πρόεδρος των ΗΠΑ, άναψε νέο φιτίλι στον εμπορικό πόλεμο, ρίχνοντας δασμούς 125% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα.
Ο λόγος; Όπως λέει ο ίδιος: η Κίνα δεν σέβεται τις παγκόσμιες αγορές και ήρθε η ώρα να πληρώσει. Σαν να λέει δηλαδή «αρκετά κονομήσατε στις πλάτες μας – τώρα θα πληρώσετε το τίμημα».
Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Μπροστά στην πίεση από 75 χώρες –που τον πήραν τηλέφωνο ή έστειλαν μηνύματα για να τα βρουν με το καλό– ο Τραμπ πάτησε λίγο φρένο και ανακοίνωσε 90ήμερη αναστολή στην πλήρη εφαρμογή των δασμών για όσες χώρες δείχνουν «καλή θέληση». Σε αυτές, ο δασμός θα είναι «μόνο» 10%, προσωρινά.
Με λίγα λόγια: όποιος είναι μαζί μας, τρώει το… μαλακό χαστούκι. Όποιος κάνει τον έξυπνο, πληρώνει ακριβά.
Η αγορά αντέδρασε ακαριαία: Wall Street σε ράλι, με τους δείκτες να τινάζονται στον αέρα – Dow Jones, S&P και Nasdaq να γράφουν μέχρι και +7,5%, ενώ στην Ευρώπη η αβεβαιότητα συνεχίζεται, με μετοχές και ομόλογα να κάνουν… τσουλήθρα.
Η κίνηση του Τραμπ έχει πολλούς στόχους: να πιέσει την Κίνα, να δείξει δύναμη στις παγκόσμιες αγορές, και να στείλει μήνυμα εντός ΗΠΑ, ότι «ο μόνος που βάζει τάξη στο εμπόριο είμαι εγώ».
Αλλά το ερώτημα παραμένει:
Θα πιάσει το κόλπο ή θα ανάψει και νέο μέτωπο που δεν θα σβήνει εύκολα;