Ο αντιπρόσωπος των Φιλιππίνων στη σύνοδο κορυφής COP21 των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι χαρακτήρισε την ανάγκη περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ως «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι Φιλιππίνες αποτελούν μέρος μίας ομάδας περισσοτέρων από 100 χωρών που υποστηρίζουν πως η επερχόμενη συμφωνία θα πρέπει να περιέχει ένα πιο φιλόδοξο στόχο περιορισμού της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας από τους δύο βαθμούς Κελσίου που είχαν θέσει αρχικά τα Ηνωμένα Έθνη.
Εξάλλου το προσχέδιο της συμφωνίας του Παρισιού αναφέρει ότι τα κράτη θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν κάθε πέντε χρόνια για να ανανεώνουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής των Φιλιππίνων Εμανουέλ ντε Γκουζμάν μίλησε επίσης εκ μέρους του Φόρουμ Κλιματικά Ευάλωτων Χωρών, μια συμμαχία 20 κρατών που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Περιοχές με χαμηλό υψόμετρο όπως τα Νησιά Μάρσαλ και οι παράκτιες κοινότητες των Φιλιππίνων και άλλων κρατών σε όλο τον πλανήτη θα καταστούν ακατοίκητες μετά από αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, υποστηρίζει ο ντε Γκουζμάν.
Οι μαζικές αναγκαστικές μεταναστεύσεις που θα ακολουθήσουν, θα επισκιάσουν την τρέχουσα κρίση προσφύγων στην Ευρώπη.
Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν την υιοθέτηση του νέου στόχου στη συνθήκη για το κλίμα, σύμφωνα με το Φόρουμ.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης υπαινιχθεί ότι μπορεί να στηρίξουν το χαμηλότερο όριο. Αντιθέτως, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία έχουν εκφράσει την ισχυρή τους αντίθεση σε μία τέτοια εξέλιξη.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr