Κλοντ Σάνον
Η Google τιμά με το σημερινό doodle τον Αμερικανό μαθηματικό, ηλεκτρολόγος και μηχανικό, Κλοντ Σάνον ο οποίος Θεωρείται ο πατέρας της εποχής των ηλεκτρονικών επικοινωνιών
Ποιος ήταν όμως ο Κλοντ Σάνον;
Τη δεκαετία του 1940, ο Σάνον εργάστηκε ως ερευνητής στα εργαστήρια Bell, όπου μελετούσε το πρόβλημα του θορύβου στις τηλεφωνικές γραμμές και εφάρμοζε τρόπους μείωσης του προβλήματος αυτού.
Το 1948 ο Σάνον συνέγραψε το θεμελιώδες έργο του «Μαθηματική Θεωρία της Επικοινωνίας» (Α Μathematical Theory of Communication), σύμφωνα με το οποίο το βασικό πρόβλημα της επικοινωνίας είναι η ακριβής ή όσο το δυνατόν πιστότερη μετάδοση ενός μηνύματος από ένα σημείο προς κάποιο άλλο. «Η ποσότητα πληροφορίας ενός μηνύματος» υποστήριζε ο Σάνον «δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σύνολο των δυαδικών ψηφίων ένα και μηδέν (bits) που απαιτούνται για τη μετάδοσή του».
Τη θεωρία του καθηγητή Σάνον υιοθέτησαν και εφάρμοσαν μετέπειτα οι μηχανικοί επικοινωνιών, και δημιουργήθηκε έτσι η τεχνολογία που οδήγησε στη σημερινή εποχή της μοντέρνας ψηφιακής επικοινωνίας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο δικτυακό τόπο του εργαστηρίου MIT, το 1956 ο Σάνον ξεκίνησε τη διδασκαλία του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και το 1978 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του ινστιτούτου.
Απέσπασε αρκετά βραβεία και διακρίσεις για την προσφορά του στο χώρο της επιστήμης και ήταν μέλος, μεταξύ άλλων, της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Ο καθηγητής απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ύστερα από πολύχρονη μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.