Χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα δοθούν τα δάνεια των πυρόπληκτων οι οποίοι θα εξεταστούν ως δανειολήπτες από τις τράπεζες.
Τόσο τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με δεδομένη την εμπειρία του 2007, αρνούνται να προχωρήσουν στη χορήγηση εγγυημένων δανείων.
Με βάση τις επιταγές των θεσμών τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ελέγχονται πια αυστηρά από το Δημόσιο όταν αυτά γίνουν κόκκινα και ο έλεγχος τούτος καταγράφει αν οι δανειολήπτες δικαιούντο το δάνειο και εάν έχουν τρόπους αποπληρωμής του δανείου αυτού.
Πάνω από το 50% των εγγυημένων δανείων που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους έχει εκτιμηθεί πως δεν έπρεπε να δοθούν και εξ αυτού του λόγου οι εγγυήσεις δεν αποδίδονται στις τράπεζες.
Τις περιπτώσεις περίπτωσης κατάπτωσης το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει ως εγγυητής σε εξόφληση της υποχρέωσής του, δηλαδή στην καταβολή του ποσού της εγγύησης στην δικαιούμενη τράπεζα, μετά από σχετικό αίτημα που απευθύνει η τελευταία στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάπτωση της εν λόγω εγγύησης αποτελεί η βεβαίωση σε βάρος των πιστούχων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. των ποσών της εγγύησης ως εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου. Με την βεβαίωση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και στις ασφάλειες του πιστωτικού ιδρύματος που χορήγησε το δάνειο και ως εκ τούτου ο πιστούχος γίνεται οφειλέτης του Δημοσίου για το ποσό που κατέβαλε το τελευταίο ως εγγύηση.
Ωστόσο όταν τα δάνεια αυτά έχουν δοθεί σε μη δικαιούχους ή αυτοί έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής αλλά οι τράπεζες ζητούν τις εγγυήσεις το Δημόσιο δεν τις επιστρέφει.
Τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν πια να ρυθμιστούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ ο έλεγχος για το αν η τράπεζα μπορεί ή όχι να λάβει την εγγύηση του Δημοσίου διαρκεί περίπου 10 χρόνια.
Το ζήτημα εξακολουθεί να προβληματίζει τις τράπεζες, ιδιαίτερα όταν καλούνται να λάβουν προβλέψεις συνεπεία των δανείων αυτών.
Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του Δημοσίου, ζητώντας την πληρωμή των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει και το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Αποτελούσε, μάλιστα, επί μακρόν ένα από τα πιο δύσκολα θέματα των συζητήσεων με τους δανειστές. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση την προσεχή τριετία.