«Όπως όλοι γνωρίζουν, τα χρήματα τελειώνουν για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της, συμπεριλαμβανομένων αυτών που οφείλει στο ΔΝΤ, κάτι που μπορεί να είναι η αιτία μιας σοβαρής ανησυχίας στην Ευρώπη. Αλλά υπάρχει ένας επικίνδυνος μύθος που κερδίζει έδαφος: Η χώρα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά να εξακολουθεί να παραμένει μέλος του ευρώ».
Αυτό επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, και επικαλούμενος πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times και της Die Zeit κάνει με τη σειρά του νέα αναφορά στην πιθανότητα η Ελλάδα να μην καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλά την ίδια στιγμή να παραμείνει εντός ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνει, τα οικονομικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,4% απέχει πολύ από αυτό που υπόσχεται η κυβέρνηση, δηλαδή πλεόνασμα 1,5%. Την ίδια στιγμή που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια στις 24 Απριλίου και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, μιλά για «πορεία της Ελλάδας προς την άβυσσο».
«Όσοι επενδυτές, πριν από ένα χρόνο, έσπευσαν να πάρουν ελληνικά ομόλογα αποπληρωτέα το 2019, έχουν χάσει αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των κεφαλαίων τους», τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, επισημαίνοντας πως τώρα αντιλαμβάνονται πως έχουν ελάχιστη τύχη να πάρουν τα χρήματά τους στο ακέραιο.
«Όσες χώρες θέλουν να μείνουν σεβαστές σε οικονομικό επίπεδο, δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από τις υποχρεώσεις τους προς το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα μόνο τρεις χώρες βρέθηκαν σε μια μεγάλη δυσκολία να αποπληρώσουν το ΔΝΤ: το Σουδάν, η Σομαλία και η Ζιμπάμπουε. Θα είναι απίστευτο η Ελλάδα να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με αφρικανικές χώρες», γράφει ο Gilbert.
Και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα αποτυχημένο κράτος με τον τρόπο που είναι η Ζιμπάμπουε, αλλά μια προεπιλογή θα σήμαινε πως η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος. Αυτό θα κατέστρεφε ότι έχει μείνει από την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, με τη Γερμανία να χάνει πιθανότατα την υπομονή της. Ακόμη και αν δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός που να προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, θα γίνει γρήγορα προφανές πως είναι ασυμβίβαστο μια χώρα που έχει πτωχεύσει να παραμένει στο κοινό νόμισμα».
Πηγή