Στην πραγματικότητα είναι μια κατοικία προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης η οποία αποτελείται από δομικά υλικά (χώμα κ.α.) του τοπικού περιβάλλοντος.
Σε μια περίοδο που εισάγεται στην Ελλάδα ο νέος κλιματικός νόμος και που όλα αλλάζουν για την αγορά ακινήτων, παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο εναλλακτικές μορφές κατοικίας σαν αυτό το οίκημα “βιώσιμης εκτύπωσης” που μοιάζει να κατασκεύασε κάποιος πολιτισμός που ζούσε πριν από μερικές χιλιάδες έτη στην έρημο.
Στην πραγματικότητα είναι μια κατοικία προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης η οποία αποτελείται από δομικά υλικά ((χώμα κ.α.) του τοπικού περιβάλλοντος.
Έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια διαφόρων ειδών οικήματα και κτίρια με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης αλλά είναι η πρώτη φορά που δεν χρησιμοποιείται κάποια ειδικά για την συγκεκριμένη περίσταση τεχνητή μορφή τσιμέντου ή άλλου δομικού υλικού αλλά χρησιμοποιούνται υλικά από την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία.
Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και οι εφαρμογές του μπορεί θεωρητικώς τουλάχιστον να είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Αν η κατοικία αυτή αποδειχθεί ασφαλής και λειτουργική θα μπορούν με την μέθοδο αυτή να κατασκευάζονται γρήγορα και με χαμηλό κόστος κατοικίες σε περιοχές που κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή έχει πλήξει οικιστικά τις τοπικές κοινότητες. Θα μπορούν επίσης να κατασκευάζονται οικήματα στη Σελήνη, τον Άρη και όποιο άλλο εξωγήινο κόσμο πατήσει το πόδι του ο άνθρωπος με τα τοπικά δομικά υλικά.
Εμπνευστής και οργανωτής του όλου εγχειρήματος είναι Ιταλός αρχιτέκτονας Μάριο Κουτσινέλα ο οποίος έχει βαφτίσει τις κατοικίες αυτές TECLA.
Τα πρώτα σπίτια TECLA κατασκευάζονται σε ένα προάστιο της πόλης Ραβένα στη βορειοανατολική Ιταλία. Κάθε σπίτι κατασκευάζεται μέσα σε χρονικό διάστημα 200 ωρών και τα πρώτα οικήματα που ολοκληρώθηκαν με αυτή την νέα τεχνική έχουν εμβαδόν 60 τετραγωνικών μέτρων. Πιθανώς σε επόμενη φάση με τις κατάλληλες τροποποιήσεις να μπορούν να κατασκευαστούν και μεγαλύτερα οικήματα.
«Θεωρούμε ότι τα TECLA είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας. Θα είναι πραγματικά κάτι πολύ ξεχωριστό να δημιουργήσουμε το μέλλον μετασχηματίζοντας τα τοπικά υλικά που υπάρχουν σε μια περιοχή εδώ και χιλιάδες έτη χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.
Η αισθητική των νέων κατοικιών δεν ήταν σχεδιασμένη έτσι εξ αρχής αλλά προέκυψε κατά την διαδικασία της δημιουργίας τους. Ένας στόχος είναι να προσφέρουμε κατοικίες φιλικές στο περιβάλλον ώστε να πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων μέχρι το 2030» αναφέρει ο Κουτσινέλα.
(από naftemporiki. gr )