Η γυμναστική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της υγείας μας και τα οφέλη της είναι πολλαπλά και επιστημονικά αποδεδειγμένα.
Όμως ακόμη κι αν ξοδεύετε χρόνο και κόπο στο γυμναστήριο και στα γήπεδα, δεν πρόκειται να επωφεληθείτε εάν έχετε υιοθετήσει την καταστροφική συνήθεια που εξουδετερώνει την επίδραση της σωματικής άσκησης.
Μια γενική οδηγία των ειδικών είναι να κάνουμε 150 λεπτά ήπια αεροβική άσκηση την εβδομάδα. Ακόμη κι αν τηρούμε αυτόν τον κανόνα ή ακόμη κι αν γυμναζόμαστε πιο έντονα ή για περισσότερο χρόνο, τα οφέλη για την υγεία μας δεν είναι εμφανή εάν καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα, αναφέρει η νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
Σύμφωνα με τον Δρ David Alter, ειδικό σε θέματα που αφορούν την υγεία της καρδιάς, και τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η καθιστική ζωή, ακόμη και για όσους γυμνάζονται τακτικά, συνδέεται με τους αυξημένους δείκτες νοσηλείας, καρδιοπάθειας, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, οι ερευνητές ανέλυσαν 47 επιμέρους μελέτες, οι οποίες εστίαζαν στις ώρες καθισιού και σωματικής άσκησης καθώς και στους δείκτες καρδιοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Οι αναλύσεις των ερευνητών κατέδειξαν πως όσες περισσότερες ώρες καθόμαστε –για παράδειγμα βλέποντας τηλεόραση ή παραμένοντας ξαπλωμένοι στον καναπέ– τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να βιώσουμε τις παραπάνω αρνητικές για την υγεία μας συνέπειες.
Όσοι εκ των συμμετεχόντων κάθονταν τις περισσότερες ώρες σε ημερήσια βάση φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 90% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη και κατά 18% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Αυτή η υπο-ομάδα φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζει κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Ο Alter εκτιμά πως η επίδραση του καθισιού σε επιμέρους μεταβολικές διεργασίες είναι δραματικά ισχυρότερη από τη θετική επίδραση της γυμναστικής.
Αν και ο αντίκτυπος της καθιστικής ζωής είναι πιο ήπιος για όσους γυμνάζονται τακτικά (περίπου κατά 15%), η αρνητική επίδραση της συνήθειας αυτής δεν φαίνεται να εξουδετερώνεται εντελώς ούτε σε αυτήν την υπο-ομάδα.
Με λίγα λόγια, η λύση για καλύτερη υγεία δεν είναι να γυμναζόμαστε περισσότερο αλλά και καθόμαστε λιγότερο.