Αυξανόμενη ζήτηση ξύλου για ενεργειακούς σκοπούς, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, αδυναμία κάλυψης των αναγκών από τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, παραβάσεις λαθροϋλοτομίας καθώς και περιστατικά βίας σε βάρος δασικών υπαλλήλων, καταγράφουν τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου, στον νομό Έβρου.
Ειδικότερα, ο αριθμός των παραβάσεων λαθροϋλοτομίας στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Σουφλίου για τα έτη 2014 και 2015, ανέρχεται στις 12 με συνολικό όγκο ξυλείας 69 χωρικά κυβικά μέτρα (χ.κ.μ), χωρίς ωστόσο να παρατηρείται αυξητική τάση.
Το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης κατέγραψε 21 παραβάσεις (17 παράνομης υλοτομίας και 4 παράνομης μεταφοράς) και κατέσχεσε 22 τόνους καυσόξυλα το 2014, ενώ το τρέχον έτος σημειώθηκαν 24 παραβάσεις (όλες υλοτομίας) και κατασχέθηκαν 33,65 τόνοι καυσόξυλα.
Στο δασαρχείο Διδυμοτείχου καταγράφηκαν 11 παραβάσεις λαθροϋλοτομίας το 2014 και κατάσχεση 52 χ.κ.μ ξυλείας και 9 παραβάσεις το 2015 και κατάσχεση 46 χ.κ.μ ξυλείας. Το σύνολο των κατασχεθέντων προϊόντων διατίθενται μέσω δημοπρασίας (που αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) στους πλειοδότες.
Όσον αφορά την ταυτότητα των λαθροϋλοτόμων πρόκειται για ιδιώτες στους οποίους δεν αρκούν τα χορηγηθέντα από τη δασική υπηρεσία καυσόξυλα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και που προχωρούν σε ξύλευση για ίδια χρήση και για εμπόρους που σκοπό έχουν την πώληση κυρίως ως καυσόξυλα για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Σχετικά με τον όγκο ξυλείας που υλοτομείται νόμιμα από τους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με το δασαρχείο Σουφλίου το 2014 παρήχθησαν 11.470 χ.κ.μ και διατέθηκαν 2.442 χ.κ.μ για ατομικές ανάγκες σε 307 δικαιούχους, ενώ το 2015 παρήχθησαν 16.824 χ.κ.μ και διατέθηκαν 1.918 χ.κ.μ σε 330 δικαιούχους.
Αντίστοιχα στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, μέσω του ετήσιου προγράμματος διαχείρισης των δημοσίων δασών, υλοτομούνται νόμιμα από τους δασικούς συνεταιρισμούς περί τα 20.000 χ.κ.μ. προϊόντα οξυάς και δρυός.
Τέλος, σύμφωνα με το δασαρχείο Διδυμοτείχου κάθε χρόνο υλοτομούνται 7-10.000 χ.κ.μ καυσόξυλα δρυός. Οι ποσότητες αυτές, σύμφωνα με τους δασάρχες Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρία Μπακλαγή και Διδυμοτείχου Δημήτρη Μητρούδη, δεν επαρκούν για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών, με αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή ξυλείας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τη Βουλγαρία.
Ερωτηθείς για την ύπαρξη περιστατικών βίας σε βάρος δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι φέρουν και την κύρια ευθύνη της προσπάθειας έκλειψης των φαινομένων λαθροϋλοτομιών, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης αναφέρει πως υπάρχουν καταγεγραμμένα και μάλιστα «πέραν των συνήθων ύβρεων και τηλεφωνημάτων με απειλές».
Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί: πρόκληση εκτεταμένων ζημιών μεγάλης αξίας σε 4 Ι.Χ.Ε., του δασάρχη, ενός δασοφύλακα του δασαρχείου και δύο θηροφυλάκων των κυνηγετικών συλλόγων, βιαιοπραγία κατά δασοπόνου και δασοφύλακα από παράνομους υλοτόμους, άμεσες και κατ’ επανάληψη απειλές κατά δασολόγου της υπηρεσίας σε γενόμενους ελέγχους μεταφοράς προϊόντων υλοτομίας και απομάκρυνση με βίαιο τρόπο από τον χώρο του δασικού φυτωρίου κατασχεμένου φορτηγού οχήματος από τον ιδιοκτήτη του, πράξη η οποία έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή έξι δασικών υπαλλήλων που βρίσκονταν στον τόπο και τον είχαν συλλάβει να λαθροϋλοτομεί. Περιστατικό ξυλοδαρμού δασοφύλακα από λαθροϋλοτόμους καταγράφηκε και στο δασαρχείο Διδυμοτείχου το 2014.
Σημειώνεται πως η δασική νομοθεσία για την παράνομη υλοτομία προβλέπει επιβολή χρηματικών προστίμων και κράτηση, ανάλογα με την προκληθείσα στο δάσος ζημία.
Αν μάλιστα αυτή υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ τότε ο παραβάτης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη. Επίσης προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ίσου με το πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων σύμφωνα με τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων, η κατάσχεση της παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, των μέσων με τα οποία έγινε η παράνομη υλοτομία κι εφόσον διαπιστώθηκε και μεταφορά των παρανόμως υλοτομημένων ξύλων, κατάσχονται το όχημα, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού.
Μόνο την τελευταία διετία κατασχέθηκαν από το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης συνολικά 28 οχήματα.
Τέλος, ως προς την επάρκεια μέσων και πόρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης δηλώνει πως «σαφώς και δεν επαρκούν τα μέσα (αριθμητικά και ποιοτικά)» τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση της υπηρεσίας, η οποία καλύπτει το 95% της περιοχής ευθύνης της (1.400.000 στρέμματα συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης).
Το υπόλοιπο 5% αφορά οικιστικές περιοχές, ενώ ανεπαρκείς χαρακτηρίζει και τις διατιθέμενες πιστώσεις. Από την πλευρά του ο δασάρχης Σουφλίου Στέφανος Ιωσηφίδης αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιητική η επάρκεια μέσων, όχι όμως και η επάρκεια πόρων, ενώ ο δασάρχης Διδυμοτείχου χαρακτηρίζει πολύ λίγα τα μέσα και τους πόρους που διατίθενται γι αυτό το σκοπό.
«Για να κατανοήσετε το μέγεθος σας αναφέρω ότι διαθέτουμε (5) πέντε οχήματα ηλικίας 15-20 ετών εκ των οποίων ένα είναι κούρσα, και είμαστε στην διαδικασία απόκτησης ακόμη ενός οχήματος 4Χ4, για να καλύψουμε μία έκταση 2.020.000 στρεμμάτων, την έκταση δηλαδή του μισού νομού Έβρου» τονίζει.
Χαμηλή η παραβατικότητα στη Ροδόπη
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης παρουσιάζεται χαμηλή παραβατικότητα σε ό,τι αφορά την παράνομη υλοτομία, τουλάχιστον τους πρώτους εννέα μήνες του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών σε σύνολο 3.372 ελέγχων από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, βεβαιώθηκαν και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 21 παραβάτες, με τον μήνα Μάρτιο να παρουσιάζεται ως ο μήνας με την μεγαλύτερη παραβατικότητα.
Ειδικότερα, σε 674 διενεργηθέντες ελέγχους του Μαρτίου βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις. Αυτούς τους μήνες κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένα τρακτέρ καθώς και 10 τόνοι καυσόξυλων.
Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών, οι έλεγχοι είναι εντατικοί στην ορεινή Ροδόπη και αυτό δρα αποτρεπτικά για τους υποψήφιους λαθροϋλοτόμους, ενώ ειδικά για τους κατοίκους των πολυάριθμων ορεινών οικισμών της Ροδόπης η υπηρεσία έχει προνοήσει προμηθεύοντας τους η ίδια ξυλεία για τις ανάγκες του χειμώνα.
ΣΥΝΟΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ: 3.372
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ: 21
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ:
1. ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ: 1Ο ΤΟΝΟΙ
2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ: 24 Χ.Κ.Μ.
3. ΠΑΣΣΑΛΟΙ: 635 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
1. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: 3
2. ΤΡΑΚΤΕΡ : 1
3. ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ: 4
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή