Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν μπορέσει να δουν στη φύση αυτό το μοναδικό πλάσμα, ένα σκληροτράχηλο αιλουροειδές, προσαρμοσμένο στο ψύχος των βουνών της νοτιοανατολικής Ρωσίας και της Κίνας.
Είναι η περίφημη λεοπάρδαλη της Αμούρ, ή λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής, το σπανιότερο αιλουροειδές του κόσμου. Σε μια σπάνια καλή είδηση, η οργάνωση WWF αναφέρει ότι ο πληθυσμός της λεοπάρδαλης της Αμούρ έχει αυξηθεί στα 65 με 69 άτομα. Συγκριτικά, η προηγούμενη απογραφή το 2007 είχε εντοπίσει μόλις 30.
Αισιοδοξία
«Μια τόσο ισχυρή ανάκαμψη του αριθμού των λεοπαρδάλεων της Αμούρ αποδεικνύει ότι ακόμα και τα αιλουροειδή που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης μπορούν να ανακάμψουν αν προστατεύσουμε τα ενδιαιτήματά τους και συνεργαστούμε σε προσπάθειες διατήρησης» ανακοίνωσε ο Μπάρνεϊ Λονγκ της WWF.
Η απογραφή πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου της Χώρας των Λεοπαρδάλεων, σε συνεργασία με τη WWF, τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και την οργάνωση Amur Leopard Center.
Στο Εθνικό Πάρκο, το οποίο έχει έκταση 2.630 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή αναπαραγωγής του αιλουροειδούς, εντοπίστηκαν συνολικά 57 λεοπαρδάλεις, ενώ ακόμα 8 με 10 άτομα βρέθηκαν σε γειτονικές περιοχές της Κίνας. Η λεοπάρδαλη της Αμούρ (Panthera pardus orientalis) είναι ένα από τα εννέα σύγχρονα είδη λεοπάρδαλης που ζουν σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.
Είναι η μόνη λεοπάρδαλη που έχει προσαρμοστεί σε ψυχρά, χιονισμένα και ορεινά περιβάλλοντα, και χαρακτηρίζεται από την παχιά γούνα της. Παρά την αύξηση του πληθυσμού, το υποείδος πιθανότατα θα παραμείνει στη λίστα των ζώων που αντιμετωπίζουν «κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης».
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Πηγή