Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που εκδηλώνουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι κατά 1,4 έως 2 φορές πιο πιθανό να έχουν εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν 217 οικογένειες παιδιών με αυτισμό και συνέκριναν τα δεδομένα με πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει από δύο ακόμη ομάδες οικογενειών με παιδιά χωρίς αυτισμό. Όλα τα παιδιά είχαν γεννηθεί μεταξύ 2005 και 2009 και προέρχονταν από έξι κομητείες της Πενσυλβάνια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το δείκτη ΝΑΤΑ (National Air Toxics Assessment) προκειμένου να υπολογίσουν την έκθεση των μητέρων και των παιδιών σε 30 ρυπαντές που έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.
Λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν την ηλικία της μητέρας, την εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο και το κάπνισμα, διαπίστωσαν πως τα παιδιά που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι πιο πιθανό να έχουν εκτεθεί σε περιβαλλοντικούς ρύπους όπως το στυρένιο (χρησιμοποιείται σε πλαστικά και χρώματα), το κυανίδιο (μεταφέρεται με τον αέρα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων) και το χρώμιο (βαρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται για την Παρασκευή του χάλυβα).
Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι η συσχέτιση μεταξύ αυτών των τοξικών ουσιών και του αυτισμού είναι συμπτωματική, καθώς υποστηρίζεται από πληθώρα παλαιότερων μελετών.