Η Φιλανθρωπική οργάνωση Thomson Reuters Foundation, έδωσε στην δημοσιότητα κατάλογο με τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τον κατάλογο την πρώτη θέση καταλαμβάνει η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, ενώ η Μόσχα συγκαταλέγεται στις πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου για τις γυναίκες.
Ο κατάλογος καταρτίσθηκε με βάση σχετικές δημοσκοπήσεις που έγιναν, οι οποίες είχαν ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης των πόλεων το επίπεδο σεξουαλικής βίας, την πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες, τις οικονομικές δυνατότητες, περιλαμβανόμενης και της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Επίσης ελήφθησαν υπ όψιν οι συγκεκριμένες πολιτιστικές παραδόσεις, όπως για παράδειγμα η παράδοση της κλειτοριδεκτομής και οι εξαναγκαστικοί γάμοι παρά την θέληση των κοριτσιών.
Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο πληθυσμός της οποίας φθάνει σχεδόν τα 19 εκ. κατοίκους, βρίσκεται στην πρώτη θέση, ως προς τις πιθανότητες των βιασμών και της σεξουαλικής παρενόχλησης , όπως και ως προς τους εξαναγκαστικούς γάμους.
Στην πρώτη πεντάδα των πιο επικίνδυνων μεγαλουπόλεων του κόσμου, περιλαμβάνονται το Καράτσι στο Πακιστάν, η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Κινσάσα, η πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί και η πρωτεύουσα του Περού Λίμα.
Η πιο ασφαλής πόλη για τις γυναίκες είναι το Λονδίνο. Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς τα δύο από τα τέσσερα κριτήρια, δηλαδή ως προς την πρόσβαση των γυναικών στην ιατρική περίθαλψη και τις οικονομικές δυνατότητες.
Η Μόσχα βρέθηκε στην δεύτερη θέση των πιο ασφαλών μεγαλουπόλεων από την άποψη του επιπέδου της σεξουαλικής βίας, μετά το Τόκιο και η πιο ασφαλής πόλη του κόσμου από την άποψη των επικίνδυνων για την υγεία των γυναικών θρησκευτικών παραδόσεων και πρακτικών. Κατά σειρά του καταλόγου είναι Λονδίνο, Παρίσι, Τόκιο και Μόσχα.
Σε κάθε μια από τις 19 μεγαλουπόλεις το Thomson Reuters Foundation απευθύνθηκε σε 20 εμπειρογνώμονες ειδικούς που ασχολούνται με προβλήματα των γυναικών, περιλαμβανομένων επιστημόνων που συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις, απασχολούμενους στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, πολιτικούς και μπλόγκερ.
Ο κατάλογος των εμπειρογνωμόνων καταρτίσθηκε με γνώμονα την βάση δεδομένων που περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες σε ζητήματα γυναικών, που διαθέτει η οργάνωση και προέρχονται από σημαίνουσες ομάδες της κάθε πόλης. Ελήφθη επίσης υπ όψιν και οι πιο γνωστές γυναίκες εμπειρογνώμονες. Συνολικά συμμετείχαν 380 εμπειρογνώμονες οι οποίοι απάντησαν σε 355 ερωτήματα. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο διάστημα από 1η Ιουνίου έως 28 Ιουλίου του 2017.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)