ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η σύγχρονη μάστιγα

Είναι πλέον μάστιγα. Σκοτώνει, στέλνει ανθρώπους στα νοσοκομεία με βλάβες στην υγεία, που κάποιες φορές είναι ανεπανόρθωτες.

Ο λογαριασμός κάθε χρόνο αφορά σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως τους οικονομικά ευάλωτους.

Πρόκειται για το αέρα που αναπνέουμε!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με έκθεση, αποκαλύπτει ότι ο μολυσμένος αέρας απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων και κυρίως των πόλεων. Πάνω από το 80% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε βλαβερές ρυπογόνες ουσίες. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Εγκεφαλικά επεισόδια, ανακοπή της καρδιάς ή καρκίνος των πνευμόνων είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές ασθένειες που καταγράφονται ως σχετικές αιτίες θανάτου.

Σε ανάλογα συμεράσματα έχει καταλήξει και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Στην τελευταία έκθεσή του αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που κρίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως επικίνδυνα. Πρόκειται για μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον που βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος.

Από αυτούς τους ρύπους, τα μικροσωματίδια είναι η κύρια πηγή ασθενειών και πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα σωματίδια εισχωρούν στη ρινική κοιλότητα και κάποια από αυτά και στον πνευμονικό ιστό και στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2012, 432.000 άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της μακροπρόθεσμης έκθεσής τους σε μικροσωματίδια, ενώ το προσδόκιμο ζωής κάθε ευρωπαίου πολίτη μειώνεται κατά 38 ημέρες. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, η βασική πηγή ατμοσφαιρικών ρύπων είναι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε τα αρχεία του στη Γενεύη με στοιχεία που αφορούν την συγκέντρωση μικροσωματιδίων σε 3.000 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μικροσωματίδια που προέρχονται είτε από την έρημο της Σαχάρας, είτε από πυρκαγιές δασών, είτε από τη χρήση ελαστικών στους αυτοκινητοδρόμους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες σε σχεδόν όλες τις πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων, σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, που δεν πληρούν τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα. Ο πλέον μολυσμένος αέρας καταγράφηκε σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου και την νότια Ασία. Εκεί οι τιμές είναι πέντε έως δέκα φορές πάνω από το κανονικό.

Σε πλουσιότερες χώρες, η μόλυνση του αέρα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Εντούτοις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 56% των πόλεων με περισσότερους από 100.000 κατοίκους επίσης δεν πληροί τα στάνταρ για την συγκέντρωση των μικροσωματιδίων.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact