Η γυμναστική οφείλει να είναι μέρος της ζωής μας, για πολλούς λόγους. Για τη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Η συχνή άσκηση, όχι μόνο διατηρεί το σώμα σε φόρμα, αλλά κάνει τα κόκαλα πιο γερά, ενισχύει την διάθεση και τη μνήμη, ενώ περιορίζει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.
Η αλήθεια είναι όμως ότι η επίσκεψη στο γυμναστήριο μετά τα 40 μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.
Οι αντοχές σίγουρα μειώνονται και το σώμα έχει την τάση να συσσωρεύει περισσότερο λίπος.
Ιδίως μετά τα 40 οι αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό μας κάνουν την ανάγκη για γυμναστική περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Οι γυναίκες που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, λόγω των ορμονικών αλλαγών που που επέρχονται με την εμμηνόπαυση διαπιστώνουν σημαντικές διαφορές στο σώμα τους που σχετίζονται με τη μείωση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας, αλλά και την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
Χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας και κυρίως μετά τα 50 είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες αυξάνουν το σωματικό τους βάρος.
Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν φτάσετε τα 40 μην τα παρατήσετε, αλλά φορέστε τα αθλητικά σας και ξεκινήστε να κάνετε τις παρακάτω 5 ασκήσεις:
1. Προστατεύστε τον εαυτό σας από την κατάθλιψη -κάντε γιόγκα
Η κατευναστική δράση και η μείωση του στρες που προσφέρει η γιόγκα μπορεί να σας χαρίσει την ηρεμία που χρειάζεστε. Επιπλέον, η γιόγκα σας βοηθά να μάθετε να αναπνέετε σωστά. Εστιάζοντας στην αναπνοή, βοηθάτε το μυαλό σας να λειτουργήσει καλύτερα και βελτιώνετε την ψυχική σας διάθεση. Επίσης η γιόγκα θα βελτιώσει την ευλυγισία του σώματός σας.
2. Για την καταπολέμηση και την πρόληψη του πόνου στην πλάτη, κάντε τη Σανίδα
Κάνοντας αυτή την άσκηση για 90 δευτερόλεπτα 3 φορές την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τονίσουμε όλους τους μύες του σώματος μας. Ενισχύει τους κοιλιακούς μας, τους μύες του στήθους, και εκείνους που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη. Ολόκληρη η μέση μας σφίγγει και στηρίζει τη πλάτη μας.
3. Προστατεύστε τον εαυτό σας από την αρθρίτιδα – σηκώστε Βαράκια.
Η μυϊκή μάζα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά και η πυκνότητα των οστών μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Γι΄ αυτό λοιπόν πρέπει να δώσετε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη γιατί εκτός των άλλων προλαμβάνει και τους πόνους των αρθρώσεων. Ο συνδυασμός των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με αεροβική προπόνηση είναι το ιδανικό.
4. Για να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση κάντε κολύμβηση ή τένις
Η κολύμβηση είναι μια τέλεια άσκηση για όλο το σώμα την οποία μπορείτε να κάνετε ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Φοβερή προπόνηση για αντοχή και ενδυνάμωση, με ελάχιστους κινδύνους για τραυματισμούς. Οσο για το τένις, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι προσφέρει καλύτερη οστική και καρδιακή υγεία. Το τένις βοηθά στο κάψιμο του λίπους και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης και διατηρεί υψηλά επίπεδα ενέργειας.
5. Για την προστασία της καρδιάς, κάντε αερόβια άσκηση
Στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών συνιστάται η αεροβική άσκηση μέτριας έντασης που μπορεί να επιτευχθεί με το τρέξιμο, το ποδήλατο ή τον χορό. Για τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης, τη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα και τη βελτίωση του καρδιαγγειακού και του καρδιαναπνευστικού συστήματος.
Και να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά να βάλετε «τέλος» στην καθιστική ζωή και να υιοθετήσετε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής, εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας χόμπι και σπορ που θα σας κρατάνε πάντα σε φόρμα.
bovary.gr