Μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί το “μαλακό” μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισ. ευρώ.
Η χρησιμοποίησή του άρχισε από τον Απρίλιο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κορωνοϊού αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο.
Σε ότι αφορά το “σκληρό” μαξιλάρι που είναι δεσμευμένο από τον ESM ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, τονίζουν ότι αυτή την ώρα, όλα είναι συνάρτηση του πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της οικονομίας.
“Κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει μεγάλη σημασία γιατί κερδίζουμε από ύφεση” αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για την πορεία του προυπολογισμού που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης τον Μάρτιο η καθαρή απώλεια φορολογικών εσόδων ανήλθε στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Στο τρίμηνο το πρρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 595 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας το στόχο κατά 169 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πλεόνασμα -εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης χρέους- στα 426 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού είχε ανέλθει στα 831 εκατ. ευρώ.
”Χτύπημα” από Moody’s
Αλλαγή στη στάση της Moody’s λόγω των συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους επόμενους 12 με 18 μήνες
Στην υποβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών σε “σταθερό” από “θετικό” προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εξαιτίας, όπως εξηγεί, των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.
Ο οίκος τονίζει πως οι “σταθερές” προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες του για τις θεμελιώδης πιστωτικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Η αλλαγή στη στάση της Moody’s επίσης αντικατοπτρίζει την άποψή της ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεάσει περαιτέρω την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα αντισταθμίσουν πάντως σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων τους, ενώ η επιδείνωση στα κεφάλαια των τραπεζών θα είναι μέτριου μεγέθους, και θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων, ενώ οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.
Όπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν πιθανώς σε αυξημένη χρήση των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και της διατραπεζικής αγοράς repo.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη έκθεσή του ο οίκος προειδοποίησε για καθυστερήσεις στη μείωση των NPEs, τις τιτλοποιήσεις και γενικότερα την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής, λόγω της κρίσης.