Απογοητευτική είναι ως τώρα η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στο νέο και πολυδιαφημισμένο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι όσους είχαν επισημάνει εξαρχής ότι υπάρχουν πολλά αντικίνητρα για την ένταξη κυρίως των μικρομεσαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μόλις 2.000 είναι οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο σύστημα, που προβλέπει ότι ο επιτηδευματίας αποδίδει τον ΦΠΑ μόνο εφόσον πληρωθεί τα σχετικά τιμολόγια.
Όπως σημειώνουν λογιστές και φοροτεχνικοί, τα μηχανογραφικά συστήματα των επιχειρήσεων είναι προσαρμοσμένα σε σύστημα εισπράξεων και για να αλλάξουν σε σύστημα τζίρου- όπως ουσιαστικά απαιτεί το νέο πλαίσιο απόδοσης ΦΠΑ- απαιτείται μεγάλο κόστος, που φτάνει ή ξεπερνά τις 20.000 ευρώ! Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό αντικίνητρο, αφού οι επιταγές ως μέσο πληρωμών δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με αυτό που ισχύει πραγματικά στην αγορά. Έτσι, η ΓΓΔΕ θεωρεί ότι η επιταγή πληρώνεται όταν παραδίδεται στον επιτηδευματία, ακόμα κι όταν είναι μεταχρονολογημένη, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να αποδίδεται άμεσα ο ΦΠΑ ενώ η επιταγή θα πληρωθεί μετά από μήνες.
Όσον αφορά στην υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών, το σύστημα δεν αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα από τις 15 του μήνα, αφού πρέπει να γίνουν πολλές τεχνικές δοκιμές, έτσι ώστε να μην προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. “Κλειδί” θεωρείται η δυνατότητα παράλληλης υπαγωγής των τρεχουσών υποχρεώσεων στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αφού η φορολογική ενημερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λειτουργήσει, πάντως, το σύστημα αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου και με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής “ομπρέλας” όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Ταμείο τους μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουν την επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ, ενώ αντιθέτως όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι θα μπορέσουν να λάβουν επιτέλους τις επιστροφές που έχουν “κολλήσει” εδώ και μήνες.