Πενταώροφο κτήριο φτιαγμένο από 3D Printers
Το πενταώροφο σπίτι στα προάστια της πόλης Σουτσού, στην Ανατολική Κίνα, μοιάζει στις φωτογραφίες τόσο συνηθισμένο, αλλά δεν είναι. Ειδικότερα, πριν από ένα χρόνο που ολοκληρώθηκε απασχόλησε τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Η αιτία ήταν πως επρόκειτο για το ψηλότερο «εκτυπωμένο» κτίριο, αφού χτίστηκε από έναν θεόρατο τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Σύμφωνα με τη WinSun Decoration Design Engineering, την εταιρεία που έχει αναπτύξει το μηχάνημα, το κτίριο ολοκληρώθηκε σε μόλις 30 ημέρες και με αρκετά μικρότερο κόστος απ’ ό,τι θα είχε αν κατασκευαζόταν με τον παραδοσιακό τρόπο. Σημειώνεται πως προκειμένου να έρθει εις πέρας η κατασκευή, η εταιρεία χρησιμοποίησε έναν τεράστιο εκτυπωτή, 150 μέτρων μήκους και 6 μέτρων ύψους! Η εταιρεία ως υλικά χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμα κατασκευαστικά απορρίμματα, τα οποία περιέχουν ίνες γυαλιού, χάλυβα και τσιμέντου.
Πίτσα… εκτυπωμένη
Περίπου 125.000 δολάρια έλαβε από τη NASA ο Anjan Contractor για να αναπτύξει εκτυπωτές φαγητού που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στο Διάστημα.
Ο Contractor κατάφερε μεταξύ άλλων να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο για εκτύπωση πιτσών. Σύμφωνα με τον Contractor, το ψήσιμο της πίτσας θα γίνεται μέσα σε 70 δευτερόλεπτα αφού έχει εκτυπωθεί. Όταν αποκαλύφθηκε το βίντεο, η κατασκευή ήταν στο αρχικό της στάδιο, ωστόσο ο δημιουργός υποστήριξε ότι σχεδιάζει να ξοπλίσει τον εκτυπωτή με κάψουλες φαγητού που θα διατηρούνται για 30 χρόνια.
Κοσμήματα και τρισδιάστατες εκτυπώσεις
Τα καλούπια που φτιάχνουν οι αργυροχρυσοχόοι για τα κοσμήματά τους θεωρούνται μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές πλέον δίνουν τη δυνατότητα στον σχεδιαστή να φτιάξει ένα κόσμημα στον υπολογιστή του και στη συνέχεια να το… εκτυπώσει.
Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη τρισδιάστατη εκτύπωση κοσμημάτων ενώ αξιομνημόνευτο είναι και το παράδειγμα της «American Pearl» από τις ΗΠΑ. Η εταιρεία αυτή δημιούργησε ένα λογισμικό με το οποίο ο πελάτης βάσει των απαιτήσεών του «σχεδιάζει» το κόσμημα που θέλει. Δηλαδή καθορίζει το σχήμα, το μέταλλο, το μέγεθος, το χρώμα και την ποιότητα της πέτρας που θα χρησιμοποιηθεί.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα