Ποια είναι η ιστορία της – Δείτε τις φωτογραφίες
Ένα όνειρο ζωής είχε η 30χρονη Jewel Shuping από τη Βόρεια Καρολίνα: να χάσει την όρασή της.
Το πέτυχε με τη βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου που δέχθηκε να της ρίξει χημικό καθαριστικό για αποχετεύσεις στα μάτια.
Η γυναίκα πάσχει από τη διαταραχή Body Integrity Identity Disorder (BIID), κατά την οποία αρτιμελείς άνθρωποι πιστεύουν πως θα έπρεπε να έχουν κάποια αναπηρία. Η επιθυμία της να χάσει την όρασή της ήταν τόσο δυνατή που αποφάσισε να τυφλωθεί μόνη της.
Όπως εξομολογείται, ο ενθουσιασμός τη με την τύφλωση άρχισε από την παιδική της ηλικία. «Η μητέρα μου με έβρισκε να περπατώ τη νύχτα σε ηλικία τριών ή τεσσάρων ετών. Από τα έξι μου άρεσε η ιδέα να τυφλωθώ», λέει. Ως παιδί περνούσε ώρες κοιτάζοντας τον ήλιο επειδή η μητέρα της της είχε πει πως αυτό μπορούσε να βλάψει τα μάτια της. Στα 18 της αγόρασε το πρώτο της λευκό μπαστούνι και στα 20 είχε μάθει σύστημα Μπράιγ.
Το 2006 η Shuping έκανε το όνειρό της πραγματικότητα: ένας ψυχολόγος τη βοήθησε να τυφλωθεί ρίχνοντας πρώτα σταγόνες αναισθητικού- που είχε προμηθευτεί η ίδια από τον Καναδά- και ρίχνοντας στη συνέχεια καθαριστικό αποχετεύσεων στο κάθε μάτι. Η ίδια παραδέχεται πως ήταν κάτι εξαιρετικά επίπονο: «τα μάτια μου ήταν σαν να ούρλιαζαν και λίγο καθαριστικό έτρεχε στο μάγουλό μου και μου έκαιγε το δέρμα. Αλλά καθησύχαζα τον εαυτό μου σκεπτόμενη πως θα τυφλωθώ και όλα θα πάνε καλά», αφηγείται.
Οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν την όρασή της παρά τη θέλησή της, αλλά είχε υποστεί βλάβη που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Χρειάστηκαν ωστόσο έξι μήνες πριν η γυναίκα τυφλωθεί εντελώς και η ίδια θυμάται την απογοήτευσή της όταν της έβγαλαν του επιδέσμους, άνοιξε τα μάτια της και διαπίστωσε πως μπορούσε ακόμα να δει. Με το χρόνο όμως η όρασή της εκμηδενίστηκε.
Η Shuping λέει πως δεν μετανιώνει για αυτό που έκανε και πως ελπίζει να βοηθήσει άλλους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να ζήσουν με ανεξαρτησία τη ζωή τους. «Νιώθω πως έτσι έπρεπε να είχα γεννηθεί, έπρεπε να είμαι τυφλή εκ γενετής», λέει. Η 30χρονη δημοσιοποίησε την ιστορία της με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη διαταραχή από την οποία υποφέρει και η ίδια και για να ενθαρρύνει ανθρώπους που πάσχουν όπως κι εκείνη να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.