ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτες εικόνες στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής»

Αλυσοδεμένοι κρατούμενοι, με τατουάζ στα σώματά τους, ένδειξη πως ανήκουν ανήκουν στις δύο κυριότερες συμμορίες στη χώρα

Δεύτερη ομάδα περίπου 2.000 φερόμενων ως κακοποιών μετήχθη χθες Τετάρτη στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής», που οικοδομήθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά του εγκλήματος που κήρυξε πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

«Κατά τη διάρκεια νέας επιχείρησης, μεταγάγαμε δεύτερη ομάδα δυο χιλιάδων συμμοριτών στο Κέντρο Εγκλεισμού της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT). Πλέον τέσσερις χιλιάδες γκάγκστερ ζουν στη φυλακή που έχει επικριθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο», ανέφερε με σαρκαστικό τόνο ο κ. Μπουκέλε μέσω Twitter.

Οι συνθήκες κράτησης στη γιγαντιαία φυλακή στην Τεκολούκα -74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ- καταγγέλλονται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ μεταφόρτωσε φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταγωγή κρατούμενων, που βρίσκονταν προηγουμένως στη φυλακή της Ισάλκο, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Φράνσις Μερίνο διευκρίνισε πως οι κρατούμενοι φρουρούνταν καθ’ οδόν από περίπου 1.200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και ότι την οχηματοπομπή συνόδευαν τρία στρατιωτικά ελικόπτερα. Η πρώτη ομάδα δυο χιλιάδων φερόμενων ως μελών «μάρας» μετήχθη στη CECOT την 24η Φεβρουαρίου.

Γιγαντιαία φυλακή

Η γιγαντιαία φυλακή, εφοδιασμένη με τεχνολογικά προηγμένα μέσα επιτήρησης, εγκαινιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Οικοδομήθηκε για να εγκλειστούν εκεί τα περισσότερα από τα 64.000 και πλέον φερόμενα ως μέλη συμμοριών που βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα αφότου εξαπολύθηκε η επίθεση του κρατικού μηχανισμού εναντίον των μάρας, χάρη στο καθεστώς εξαίρεσης που επέβαλε το κοινοβούλιο κατ’ απαίτηση του προέδρου Μπουκέλε.

Στο οπτικό υλικό που μεταφόρτωσε ο κ. Μπουκέλε εικονίζονται αλυσοδεμένοι κρατούμενοι, με τατουάζ στα σώματά τους -ένδειξη πως ανήκουν ανήκουν στις δύο κυριότερες συμμορίες στη χώρα, τη Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και τη Μπάριο 18-, χωρίς να φορούν τίποτε ούτε στον κορμό ούτε στα άκρα, μόνο με λευκά εσώρουχα.

Παρά τις επικρίσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κάνουν λόγο για σωρεία καταχρήσεων, ο «πόλεμος κατά του εγκλήματος» χαρίζει στον σαραντάρη πρόεδρο Μπουκέλε ιλιγγιώδη δημοτικότητα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Cristosal ανακοίνωσε πως προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Σαλβαδόρ στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), καταγγέλλοντας τη «συστηματική παραβίαση» θεμελιωδών δικαιωμάτων 66 ανθρώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του «πολέμου κατά του εγκλήματος».

«Παραβιάστηκαν τα δικαιώματα στην ελευθερία, σε δίκαιη δίκη, στην υπεράσπιση από συνήγορο και στο να δικάζεται κανείς από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστή», τόνισε ο Αβραάμ Αμπρέγο, στέλεχος της Cristosal. Το καθεστώς εξαίρεσης επιτρέπει συλλήψεις χωρίς εντάλματα και αναστέλλει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Πάνω από 64.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του «πολέμου» του κ. Μπουκέλε τον τελευταίο χρόνο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact