Η αποκωδικοποίηση των δηλώσεων Μέρκελ περί ενόπλων συγκρούσεων
«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έτσι και αλλιώς κλονίζεται για μία σειρά από λόγους. Το τελευταίο που χρειάζεται, και αποπειράται όψιμα (ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως έστω και έτσι θα κινητοποιηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση) να αποτρέψει η Γερμανίδα καγκελάριος είναι το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου. Κάποια στιγμή, πάντως, χωρίς να μπορούμε να την προσδιορίσουμε χρονικά, θα κληθεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα επίχειρα λάθος επιλογών και ολιγωριών της στα Βαλκάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Όπως εξηγεί, «προφανώς η Γερμανίδα καγκελάριος θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης και τις ανυπολόγιστες συνέπειες, αν δεν ληφθούν άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις, προέβη σε μία δήλωση αφύπνισης/απειλής».
«Επίσης, πιθανόν να επιχειρεί να στείλει αυστηρό μήνυμα σε όσους δεν συνεργάζονται ή επιδεικνύουν απροθυμία συμμετοχής στη διαχείριση του προβλήματος, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους, στη λογική πως αν το Βερολίνο αναθεωρήσει τη στάση του, πολλές χώρες κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν σε “αποθήκες ψυχών”. Ασφαλώς, η τοποθέτησή της έγινε και με γνώμονα τις εγχώριες πιέσεις που δέχεται, ώστε να δείξει πως η θέση της Γερμανίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθότι βολική για κάποιες χώρες. Από εκεί και πέρα, είναι αξιοσημείωτο πως η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας του Βερολίνου να επανακάμψει – και δη δυναμικά – στα Βαλκάνια. Δεν αποκλείεται, πέρα από τη συγκυρία, να υπενθυμίζει τη ρευστότητα της ευρύτερης περιοχής, διεκδικώντας ρόλο και λόγο επί των περιφερειακών εξελίξεων ως προστάτιδα/ηγεμονική δύναμη», επισημαίνει.
Συμπερασματικά, μία απλή σκέψη για όσα γράφονται και επιχειρούνται να εξηγηθούν σε λίγες μόλις γραμμές, είναι πως εφόσον η γεωγραφία δεν αλλάζει, δεν αλλάζουν και οι γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής, με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται γεωπολιτικά όχι μόνο για την Ευρώπη…
ΠηγήΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα
Σελίδες 1 2