Κανένας δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Εβερεστ το 2015. Και αυτή ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, από το 1974.
Παράλληλα όμως, πέρυσι ήταν και το πλέον πολύνεκρο έτος στο ψηλότερο βουνό της Γης, καθώς έως 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί, σε μία μόλις ημέρα. Ηταν τον Απρίλιο, όταν ο τρομακτικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ, προκάλεσε μία τεράστια χιονοστιβάδα. Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στην ιστορία του Εβερεστ, ξεπερνώντας εκείνη του Απριλίου του 2014, όταν 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδα.
Το γεγονός ότι κανένας ορειβάτης δεν έφτασε στην ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων το 2015, για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια, οφείλεται εν μέρει στο σεισμό. Αρχικά, η κυβέρνηση του Νεπάλ ήθελε να βεβαιωθεί ότι οι ορειβάτες δεν θα ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους εκεί, όμως οι σπασμένες σκάλες στο βουνό και ένας δεύτερος σεισμός στις αρχές του Μαΐου, την ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη.
Το βουνό άνοιξε ξανά για τον τουρισμό τον Αύγουστο, με μόλις μία άδεια να δίνεται σε ορειβάτη. Ηταν ο Ιάπωνας Νομπουκάζου Κουρίκι, ο οποίος είχε προσπαθήσει τέσσερις φορές να φτάσει στην κορυφή, χάνοντας όλα τα δάχτυλα του χεριού του από κρυοπαγήματα. Απέτυχε στην πέμπτη προσπάθειά του τον Οκτώβριο, εγκαταλείποντας 700 μ. από την κορυφή.