Ευρέως διαδεδομένη είναι η αντίληψη ότι το αλκοόλ σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά προκαλούν επικίνδυνες παρενέργειες. Όμως για τα περισσότερα αντιβιοτικά καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν είναι αλήθεια.
Ο φόβος για τους γιατρούς είναι ότι λόγω αυτών των αντιλήψεων οι ασθενείς θα παραλείψουν κάποια δόση από την αντιβίωση, επειδή ήπιαν ένα ποτήρι κρασί, γεγονός που οδηγεί στο σοβαρό πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα φάρμακα.
Βέβαια παρά το γεγονός ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν αλληλεπιδρά με τα περισσότερα αντιβιοτικά, μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας. Και φυσικά η μέθη δεν πρόκειται να βοηθήσει, αλλά αντίθετα θα σας αφυδατώσει και θα σας προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.
Επιπλέον, καθώς προκαλούν παρόμοιες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, ζάλη και υπνηλία ο συνδυασμός τους αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής τους. Έτσι, καλύτερα να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μέχρι να τελειώσετε την αντιβίωση και να αισθανθείτε καλύτερα.
Με ποιες δραστικές ουσίες απαγορεύεται να συνδυάζετε το αλκοόλ
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κάποια αντιβιοτικά, τα οποία αν τα παίρνετε απαγορεύεται να καταναλώνετε αλκοόλ. Αυτά είναι η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη, η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, η λινεζολίδη, η δοξυκυκλίνη και η ερυθρομυκίνη.
Η ταυτόχρονη λήψη μετρονιδαζόλης, τινιδαζόλης και πιο σπάνια της τριμεθοπρίμης-σουλφαμεθοξαζόλης με αλκοόλ θα προκαλέσουν:
Πονοκέφαλο
Πόνο στο στήθος
Δύσπνοια
Αυξημένο ή ακανόνιστο χτύπο καρδιάς (ταχυκαρδία ή αρρυθμία)
Ερυθρότητα δέρματος (εξάψεις)
Ζάλη
Ναυτία
Έμετο
Λόγω αυτών των παρενεργειών θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ για 48-72 ώρες μετά τη διακοπή της λήψης των παραπάνω φαρμάκων.
Η λινεζολίδη μπορεί να αλληλεπιδράσει με αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση π.χ. κρασί, μπύρα και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η δοξυκυκλίνη και λιγότερο η ερυθρομυκίνη αν συνδυαστούν με αλκοόλ θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Πηγή: iatropedia.gr