Πρόκειται για τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης, Θράκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών και Κρήτης που κάνουν λόγο για «βάρβαρη και άδικη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με κάθε είδους χαράτσια»
Την πλήρη αντίθεση τους στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έγινε με «ιδιαίτερα πλημμελή και πρόχειρο τρόπο», εκφράζουν οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι επτά περιφερειών της χώρας.
Ειδικότερα, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Θράκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών και Κρήτης επισημαίνουν για μια ακόμα φορά «τα λάθη και τις αστοχίες του υπάρχοντος –άδικου- νομικού πλαισίου που αφορά την ιδιοκτησία, το οποίο έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες κατόχους ακίνητης περιουσίας».
Όπως επισημαίνουν οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι με επιστολή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν την «ανάγκη απλούστευσης του φορολογικού πλαισίου που διέπει την κατοχή ακίνητης περιουσίας και την μεταβίβαση αυτής και ζήτησαν την δικαιότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας».
Ένα από τα βασικό αιτήματα των συμβολαιογράφων είναι η κατάργηση της νομοθετικής διάταξης, που προβλέπει την υποχρεωτική επισύναψη πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς και σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις, ακόμα και αν δεν έχουν ως αντικείμενο τη μεταβίβαση του ακινήτου.
Παράλληλα, ζητούν την κατάργηση των ποινών που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης και για το παραμικρό λάθος στα στοιχεία του πιστοποιητικού, δηλαδή η απόλυτη ακυρότητα της πράξης που υπέγραψε ο πολίτης και το εξοντωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ σε βάρος του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφύλακα.
Οι επίμαχες ρυθμίσεις, τονίζουν οι συμβολαιογράφοι, έχουν δημιουργήσει «απόλυτη εμπλοκή στις συναλλαγές επί των ακινήτων και ανασφάλεια στους συναλλασσόμενους πολίτες».
Επιπρόσθετα, έχουν προκαλέσει ασφυξία στις Δ.Ο.Υ., αφού έχουν προσθέσει στους υπαλλήλους την εργασία τροποποιήσεων και διορθώσεων δηλώσεων, από τις οποίες το Δημόσιο κανένα οικονομικό όφελος δεν αντλεί.
Ακόμη, οι επτά Συμβολαιογραφικοί Σύλλογο, διαπιστώνουν «πως η βάρβαρη και άδικη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με κάθε είδους χαράτσια, τέλη και νέους φόρους (ΕΝΦΙΑ., υπεραξίας) είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτελούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια τη «βαριά βιομηχανική παραγωγή» της χώρας, τροφοδοτούσε την οικονομική δραστηριότητα και συντελούσε στην ανάπτυξη, επιδρώντας καθοριστικά στην απασχόληση».
Δεν παραλείπουν, τέλος, να επισημάνουν, οι συμβολαιογράφοι ότι «καμιά ανάπτυξη στη χώρα δε δύναται να υπάρξει αν δεν απεμπλακούν οι συναλλαγές επί των ακινήτων και ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση διόρθωση και αποκατάσταση των αδικιών που επέφερε ο Ν. 4223/2013, λαμβάνοντας καταρχήν μέτρα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στη συνέχεια και κατόπιν ουσιαστικού και σοβαρού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να προβεί στην απλούστευση της φορολογίας που διέπει τη μεταβίβαση και κατοχή ακίνητης περιουσίας».
Πηγή: Πηγή