Ο Άγιος Φίλιππος
Ως ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού, ο Απόστολος Φίλιππος από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας κήρυξε τον λόγο του Χριστού στη Μικρά Ασία, αν και δεν θα ξέφευγε από την ίδια μοίρα με τον Σωτήρα. Ο μαθητής, όπως ακριβώς και ο δάσκαλος, σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Φρυγίας μεταφέροντας τις πανανθρώπινες διδαχές του Θεανθρώπου στους Πάρθους.
Ο Απόστολος Βαρθολομαίος
Ο καρδιακός φίλος του Αγίου Φιλίππου, που καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας, πίστεψε στα λεγόμενα του Ιησού από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισε στη Ναζαρέτ. Αυτό είναι το μόνο που μας παραδίδει η Καινή Διαθήκη για τη ζωή και τη δράση του Βαρθολομαίου (που οι βιβλικοί μελετητές ταυτίζουν με τον Ναθαναήλ), αν και η εκκλησιαστική παράδοση τον θέλει να μεταφέρει τον χριστιανισμό στη Μικρά Ασία, τη Μεσοποταμία, την Παρθία, την Αρμενία, ακόμα και τις Ινδίες.
Ο Βαρθολομαίος έφερε τον χριστιανισμό στην Αρμενία, αν και έμελλε να το πληρώσει με τη ζωή του, καθώς μαρτύρησε στην Ουρβανούπολη, όπου τον σταύρωσαν με το κεφάλι προς τα κάτω, κατά τις εντολές του βασιλιά Αστυάγη.
Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος
Ο ψαράς αδελφός του Αποστόλου Πέτρου ήταν ο πρώτος μαθητής του Ιησού (Πρωτόκλητος) και καταγόταν επίσης από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Δίδαξε τον χριστιανισμό στη Βιθυνία, τον Εύξεινο Πόντο, τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, πριν καταλήξει στην Αχαΐα, όπου άφησε μεγάλη κληρονομιά. Ο Ανδρέας ανέπτυξε τη φήμη της θαυματουργικής ίασης, η οποία θα προσυπέγραφε τον χαμό του: όταν θεράπευσε τη σύζυγο του ανθύπατου της Αχαΐας, Αιγεάτου, και τη μετέστρεψε στον χριστιανισμό, ο ηγεμόνας τον συνέλαβε και τον σταύρωσε σε μια ξύλινη κατασκευή σε σχήμα «Χ». Η θεία ειρωνεία παρενέβη βέβαια και τη μέρα που σταυρώθηκε ο άγιος, ο ανθύπατος Αιγεάτης τρελάθηκε και αυτοκτόνησε…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα