Ο Υποναύαρχος ε.α και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος με κείμενο του αναλύει και σχολιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λιβύη.
Γράφει:
Μπορεί να προσδιορίσει κάποιος με ακρίβεια, τι κέρδισε η Ελλάδα σήμερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Λιβύη;
Ας δούμε τα γεγονότα:
1. Πριν μερικές ημέρες, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου υπέβαλλε τα σέβη του και την υποταγή του, αναγνωρίζοντας τον καθοδηγητικό ρόλο της Τουρκίας στα Λιβυκά πράγματα και αναγνωρίζοντας την ισχύ του Τουρκολυβικού συμφώνου.
2. Ο πρωθυπουργός αυτός ως μεταβατικός δεν είναι εκλεγμένος από τον λαό αλλά από εκλέκτορες, που οι ίδιοι αλληλοκατηγορούνται γιατί πληρώθηκαν για να τον ψηφίσουν – κάποιοι πήραν περισσότερα και προκάλεσαν την μήνιν κάποιων άλλων γι αυτό- και οι κατηγορίες εξετάζονται ακόμη.
Η θητεία του λήγει τον Δεκέμβριο φυσιολογικά και έχει αναλάβει έναντι της διεθνούς κοινότητας και όσων τον εξέλεξαν στην Λιβύη, να πάει την χώρα στις εκλογές μέσα στο 2021.
3. Σας θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε αναλάβει και ο Σαράζ και αντ’ αυτού υπερέβη κατά πολύ χρόνους και αρμοδιότητες, συνεισφέροντας με τις πράξεις του στον εμφύλιο και στην εμπλοκή μισθοφορικών ξένων δυνάμεων.
4. Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μέμφι από την άλλη πλευρά πρόσκειται καταφανώς στην άλλη παράταξη.
5. Ο άλλος ισχυρός άνδρας της Λιβύης, ο Αγκίλα Σάλεχ Έισα, που είναι και πρόεδρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου από τον λαό έχει απορρίψει επίσημα την εγκυρότητα του Τουρκολυβικού συμφώνου. Το Λιβυκό κοινοβούλιο που συνεδριάζει στην Σύρτη αναγνώρισε την 10η Μαρτίου 2021 την μεταβατική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, πλην όμως είναι γνωστές οι επιφυλάξεις που έχει για την συνέπεια της πορείας αυτής της κυβέρνησης.
6. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος επιλέγει αυτήν την εξόχως μεταβατική και ρευστή περίοδο για την Λιβύη να επισκεφθεί επίσημα και να συνομιλήσει με τον Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, που έχει δείξει εμπράκτως την υποταγή του στον Ερντογάν.
7. Και αναρωτιόμασταν όλοι πριν την επίσκεψη, γιατί επισκέπτεται την Λιβύη αυτήν την στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες.
8. Πολλές υποθέσεις είχαν γίνει ότι κάτι καλό θα βγεί από αυτήν την συνάντηση, η οποία περιμέναμε να έχει προετοιμαστεί καλά ώστε να μην εκτεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
9. Ακούγοντας τις δηλώσεις τους, ακούσαμε το πρωθυπουργό μας να μιλάει με έμφαση για την ακυρότητα του Τουρκολυβικού Συμφώνου και την ανάγκη να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα από την Λιβύη και από την άλλη πλευρά τον πρωθυπουργό της Λιβύης να λέει υπεκφεύγοντας, ότι θα κάνει ότι συμφέρει την Λιβύη και ότι “We are ready to set up joint committees between Greece and Libya to hold talks on defining the sea border and defining the EEZ between Greece and Libya,” (αραβομαθεις ισχυρίζονται ότι εννοει και την Τουρκία στην επιτροπή).
και όσον αφορά τις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία: «Our relationship has a historic status. We are working quickly to improve relations between the two countries and we hope to improve relations, particularly in trade and shipping. We reaffirm that any agreement between Turkey and Libya will improve our relations and should even promote the Greek-Turkish negotiations Libya always tries to have good relations with the countries of the region Libya seeks its interests like any other country. We care about the interests of our country and our people,»
10. Μου θύμισε την ταινία του Πητερ Σέλλερς, με τον τυφλό μπάτλερ και την μουγγή υπηρέτρια, που δεν υπήρχε περίπτωση να συνεννοηθούν.
11. Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί πήγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Λιβύη;
12. Τι στόχο είχε;
13. Ήταν καλά προετοιμασμένη η επίσκεψη ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη ως προς τους στόχους;
14. Τους πέτυχε τους στόχους;
15. Και είμαστε ικανοποιημένοι που δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός ότι θα γίνει επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών (και της Τουρκίας;) για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων (τι ήθελε να πει; Ας το θεωρήσουμε απλώς αδυναμία έκφρασης και όχι κάτι άλλο) και της ΑΟΖ;
16. Ήταν ανάγκη επιτακτική να εκτεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός γι’ αυτό το αποτέλεσμα; Δεν έφθανε ο Υπουργός Εξωτερικών;
17. Η ισχύς του Τουρκολυβικού συμφώνου μειώθηκε, έμεινε αναλλοίωτη ή αυξήθηκε, αφού χωρίς προσχήματα και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης το ξεπέταξε λέγοντάς ορθά κοφτά ότι θα κάνει με τις συμφωνίες ότι θεωρεί ότι συμφέρει την Λιβύη και ότι οι συμφωνίες με την Τουρκία ισχύουν;
18. Στην ουσία με την παρουσία του ο κος Μητσοτάκης έθεσε το Τουρκολυβικό σύμφωνο (παράνομο και χωρίς να παράγει νομικά αποτελέσματα όπως κατά κόρον ισχυριζόμαστε – ναι αυτό που καταπατάει την δυνητική κυριαρχία μας των 12 νμλ και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα), στο τραπέζι της επίσημης συζήτησης επιτροπών (που δε ξέρουμε πόσα χρόνια θα διαρκέσουν). Και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτε μέχρι να καταλήξουν.
Δηλαδή είτε το θέλεις είτε όχι, όταν συζητάς επίσημα για κάτι που το θεωρείς παράνομο και παίρνεις επίσημα αυτήν την απάντηση, στην ουσία έμμεσα το νομιμοποιείς ως διαφορά, ως θέμα προς συζήτηση (που μπορεί να κρατήσει χρόνια), αφού δεν το ακυρώνεις με τις δικές σου νόμιμες ενέργειες, όπως είναι αυτές που σου δίνει το δικαίωμα να ενασκήσεις το διεθνές δίκαιο αλλά και ο δικός σου ψηφισμένος και έγκυρος νόμος (νόμος Μανιάτη 4001/2011 για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).
Και οι ξένοι εύλογα θα λένε: Γιατί ζητάτε την συνδρομή μας; Αφού συζητάτε με τις επιτροπές επίσημα, συζητείστε το κι αυτό και όσο πάει!
Αλλά πώς όμως; Έχω αναλύσει ότι ακόμη και στην καλύτερη για μας περίπτωση του να καταγγείλει η Λιβύη το Τουρκολυβικό μνημόνιο άμεσα (σήμερα-όχι μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις) θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ακυρωθεί τελικά (εφόσον συμφωνήσουν οριστικά και οι δύο χώρες).
19. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται από κάποιους θριαμβικά, ότι ξαφνικά γινόμαστε σημαντικοί παίκτες στην Λιβυκή υπόθεση λόγω της ιστορικής αυτής επίσκεψης σε παραδοσιακούς χώρους Ελληνικών συμφερόντων, θα τα αφήσω να ακυρωθούν σύντομα από μόνα τους.
20. Ούτε θα σταθώ στα ύφη, που ήταν χαρακτηριστικά της αποστασιοποίησης των Λίβυων προς τον πρωθυπουργό. Αν κάποιος προσέξει την γλώσσα του σώματος, το περπάτημα, τις στάσεις και τις εκφράσεις θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.
21. Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών θα ήταν πολύ πιο συνετή, ασφαλής και ρεαλιστική, από την χωρίς στόχους ριψοκίνδυνη επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού.
Γιατί τελικά δεν ήταν μόνο άνθρακες ο θησαυρός που περιμέναμε, αλλά του βάλαμε φωτιά κιόλας για να σιγοκαίει και δεν το παραδεχόμαστε!
ΣΗΜ: Είχα επισημάνει έγκαιρα σε συνεντευξεις τον κίνδυνο έμμεσης νομιμοποίησης μέσα από ατέρμονα διάλογο επιτροπών του Τουρκολυβικου μνημονιου.
militaire.gr