Ερευνητές του UNSW Australia, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του ερευνητικού κέντρου Australian Synchrotron, μετέτρεψαν την ανακάλυψη ενός χαμηλής πυκνότητας και ανθεκτικού στη διάβρωση κράματος μαγνησίου στο πρώτο βήμα προς τη μαζική παραγωγή ανοξείδωτου μαγνησίου.
Το εν λόγω υλικό, υψηλής αντοχής και χαμηλού βάρους, ανοίγει τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτοκινήτων, φορτηγών και αεροπλάνων που θα μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις με λιγότερο πετρέλαιο.
Το κράμα μαγνησίου- λιθίου ζυγίζει σχεδόν το μισό του αλουμινίου και είναι 30% πιο ελαφρύ από το μαγνήσιο, κάτι που το καθιστά ιδανική εναλλακτική πρόταση και στις δύο περιπτώσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Materials και σε αυτά περιγράφονται το πώς το κράμα σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα- μεμβράνη με το που εκτίθεται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να γίνεται ανθεκτικό στη διάβρωση, σε δοκιμές υπό συνθήκες εργαστηρίου.
Κατά τον καθηγητή Μάικλ Φέρι, του School of Materials Science and Engineering, ο εν λόγω σχηματισμός προστατευτικής μεμβράνης παραπέμπει στον «μηχανισμό» με τον οποίο ένα στρώμα οξειδίου του χρωμίου επιτρέπει αντίστοιχη προστασία στο ανοξείδωτο ατσάλι.
«Πρόκειται για το πρώτο κράμα μαγνησίου – λιθίου που εμποδίζει τη διάβρωση να φθείρει ανεπανόρθωτα το κράμα, καθώς η ισορροπία των στοιχείων αλληλεπιδρά με τον αέρα για τον σχηματισμό ενός στρώματος επιφανείας το οποίο, ακόμα και αν “ξυστεί” επανειλημμένα, σχηματίζεται ξανά για να παρέχει αξιόπιστη και διαρκή προστασία» αναφέρει σχετικά. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο έγινε αντιληπτό κατά τύχη.
Σημειώνεται πως ο τομέας των μεταφορών παράγει 90 μεγατόνους (90 δισ. κιλά) αερίων θερμοκηπίου στην Αυστραλία ετησίως, ή 16% του συνόλου, με τα οχήματα εδάφους να είναι στους 77 και τα αεροσκάφη στους 8.
Πηγή: naftemporiki.gr