Σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εξαιρετικά «λεπτές», συγκαλείται στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όπως έγινε σήμερα γνωστό, το Συμβούλιο θα συγκληθεί στην ελληνική πρωτεύουσα στις 5-6 Δεκεμβρίου και σε αυτό εκτιμάται, σύμφωνα με μια πρώτη «ανάγνωση», ότι θα γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις της στην «σκακιέρα» της εξωτερικής πολιτικής, η Άγκυρα επιχειρεί να «ανταλλάξει» την αποχώρηση του σεισμογραφικού σκάφους «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ, με τη διακοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή από την πλευρά της Λευκωσίας.
Η πολιτική του «σκωτσέζικου ντους» από την Άγκυρα αποτελεί πάγια τακτική της, καθώς μόλις την περασμένη Τετάρτη και ενώ τουρκική κορβέτα διερχόταν από νησιά του Αιγαίου, αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματικών είχε μεταβεί στο ελληνικό Πεντάγωνο, για να συζητήσει το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων έτους 2015, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.