Οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς δε γνωρίζουν τι ακριβώς τις προκαλεί, ενώ ο τρόπος που εκδηλώνονται έχει παραδόξως αρνητικές αλλά και θετικές πτυχές.
Για παράδειγμα, τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, όμως διαθέτουν συχνά μοναδικές νοητικές ικανότητες.
Ο αυτισμός εκδηλώνεται σε ποικίλους βαθμούς – όσο πιο ήπια είναι η μορφή του τόσο πιο εύκολο είναι για το άτομο να λειτουργήσει στο πλαίσιο της κοινωνίας. Στις σοβαρότερες μορφές του, όμως, το άτομο αδυνατεί πλήρως να λειτουργήσει.
Οι επιστήμονες πασχίζουν εδώ και χρόνια να βρουν θεραπεία για αυτά τα περιστατικά, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους. Ο ερευνητής Ντέιβιντ Σούλζερ, νευροβιολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και οι συνεργάτες του προσφάτως ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν εκδηλώσει αυτισμό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον εγκέφαλο των ατόμων παρατηρούνται περισσότερες συνάψεις, δηλαδή περισσότερες διασυνδέσεις μεταξύ των επιμέρους νευρώνων μέσω των οποίων μεταδίδονται οι πληροφορίες. Αυτό είναι που οδηγεί πιθανότατα στην εγκεφαλική δυσλειτουργία.
Απενεργοποιώντας τις «περιττές» συνάψεις μεταξύ των νευρώνων στα ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική βελτίωση σε βασικές λειτουργίες.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενη, καθώς ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες των σοβαρών μορφών αυτισμού.