Τι σημαίνει ένα όνομα; «Weiss» στα γερμανικά σημαίνει «λευκό». Το χρώμα της αγνότητας. Είναι η Anna Weiss αγνή; Ή μήπως η μνήμη της είναι λευκή, tabula rasa, και η ζωή της ξαναγράφεται από την αρχή, μέσα από τις αναμνήσεις άλλων; Τρία πρόσωπα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αλήθειες τους, να παλέψουν με τα συναισθήματα και τους φόβους τους.
Η Άννα Βάις είναι μία υπνοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στο Σύνδρομο Ψευδών Αναμνήσεων. Μέσα από τις συνεδρίες της με την 20χρονη Λιν, επαναφέρει στη μνήμη της νεαρής κοπέλας μια ιστορία παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της. Συνέβη;
Όταν η Λιν αντιμετωπίζει τον πατέρα της, Ντέιβιντ, ο ίδιος υπερασπίζεται σθεναρά την αθωότητά του.
«Δεν κοιμάμαι… Κάθομαι εκεί ξαπλωμένος όλη τη νύχτα… Ξαναζώ κάθε στιγμή από τότε που γεννήθηκε, βλέπω τα πάντα και δεν υπάρχει τίποτα εκεί απ’ όλα αυτά. Δεν υπάρχει τίποτα…» -Ντέιβιντ.
Όλα θα κριθούν στο τέλος.
Ωστόσο, αυτό το κατά τα άλλα καθηλωτικό θεατρικό έργο για το Σύνδρομο Ψευδών Αναμνήσεων, αποτελεί επίσης μια πρόκληση για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη του θεατή, για την ανάγκη εμπιστοσύνης και πίστης στο συνάνθρωπο, καθώς παρακολουθούμε τρεις ζωές να κατρακυλούν σε μια άβυσσο αμοιβαίας δυσπιστίας, με απρόσμενα αποτελέσματα.
Anna Weiss
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Mike Cullen εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 16 χρόνων για να εργαστεί στα ορυχεία ως ασκούμενος ηλεκτρολόγος. Το όνειρό του ήταν να κάνει καριέρα σαν ροκ σταρ. Κατάφερε να κάνει μία αξιόλογη πορεία στο χώρο της μουσικής. Στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στην εκπαίδευση και το 1992 αποφοίτησε από το Edinburgh University με πτυχίο Γλωσσολογίας. Στο έτος αποφοίτησής του έγραψε ως εργασία το θεατρικό έργο «The Cut», αντί να παρακολουθήσει μαθήματα. Έτσι ξεκίνησε η συγγραφική του καριέρα και το 1996 συνεργάστηκε με το Traverse Theatre, Edinburgh. Ξεκίνησε παράλληλα να γράφει σενάρια για την τηλεόραση, ενώ το 1997 το έργο του «Anna Weiss» διακρίθηκε στο Fringe First του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.
ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το έργο «Anna Weiss» έχει αποσπάσει κορυφαία διάκριση στο Fringe First του φεστιβάλ του Εδιμβούργου και βραβείο από την εφημερίδα «Independent On Sunday».
Το Σύνδρομο Ψευδών Αναμνήσεων
Οι άνθρωποι καταφεύγουν στους θεραπευτές προκειμένου να ανασύρουν τις θαμμένες μνήμες τους. Η θεωρία του Συνδρόμου των Ψευδών Αναμνήσεων (False Memory Syndrome) δημιουργήθηκε από εκείνους που δεν πίστευαν στην απώθηση, και απέδιδαν την ευθύνη για τη ανάσυρση των αναμνήσεων στη στρεβλή καθοδήγηση των θεραπευτών. Ωστόσο, παρότι η υπόδειξη μπορεί πράγματι να καθοδηγήσει λανθασμένα τις αναμνήσεις ενός ατόμου, δεν υπάρχει αληθινή απόδειξη ότι ένας θεραπευτής μπορεί να «εμφυτεύσει» στον πελάτη του μνήμες κακοποίησης όταν κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Πιστεύεται πως οι άνθρωποι έχουν προϋπάρχοντα σενάρια για ορισμένα περιστατικά, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι δυνατόν να προϋπάρχει.
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Mike Cullen
Μετάφραση: Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνοθεσία: Ηλίας Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Μάκκας
Πρωτότυπη μουσική – Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ
Φωτισμός: Χρήστος Πουσίνης
Σκηνικά: Τζώρτζια Χόνδρου
Styling/ κουστούμια: Μαριάνα Παναγιωτονάκου, Χρήστος Στρατικόπουλος
Φωτογραφία: Κάλλη Μπέλλου
Δημιουργικό: BaaS
Παραγωγή: stArt productions
Παίζουν: Φαίη Βάκρινου, Δημήτρης Νικολαΐδης, Μαριάνα Παναγιωτονάκου
Θέατρο Παραμυθίας
Παραμυθιάς 27, Μεταξουργείο. Τηλ.: 2103457904
Πρεμιέρα:
Παρασκευή 18/11/2016
Παραστάσεις:
Παρασκευή: 21.30, Σάββατο: 23.30
Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις:
Αθήνα: Βίκυ Διαμάντη,
Θεσ/νίκη: Τζέσικα (Σταυρούλα) Σουκαρά
start productions
Hλίας Αλεξάνδρου
Τηλ: 6944455070
email:Ilias.alexandrou@gmail.com
https://www.facebook.com/stArtproductions.gr/
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος – www.fnews.gr