Προετοιμασίες πολέμου ή… ζώνη άμυνας; Θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας την Ουάσινγκτον, ή θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμνείνουν εντός της επικράτειάς τους; Αν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους; Θα εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο γεγονός, ή θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση;
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα αναμένεται να λάβουν απαντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς στη σκασκιέρα της Ανατολικής Ευρώπης εξελίσσεται ένα άγριο παιχνίδι, ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, με διπλωματικούς -προς το παρόν- ακροβατισμούς, σε ένα πραγματικά τεντωμένο σχοινί.
Οι τελευταίες αναφορές από το ουκρανικό πεδίο, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα απορρέουν. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έξι πλοία του ρωσικού στόλου διέπλευσαν από το Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο και κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη Λα Ρεπούμπλικα, τα ρωσικά πολεμικά πλοία μεταφέρουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην Κριμαία, τουλάχιστον 60 τεθωρακισμένα και περισσότερους από 1.500 στρατιώτες.
Το θέμα του ρωσικού στόλου που διαπλέει τη Μεσόγειο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα απασχόλησε και το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε γνωστό πως τα έξι ρωσικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν ισπανικά πολεμικό πλοία, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή η επικοινωνία.
Η κίνηση του Κρεμλίνου ενισχύει τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον περί εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος τα επόμενα 24ωρα. Πώς αντιδρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Επιμένουν διπλωματικά. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν θα έχει νέα τηλεφωνική συνομιλία αύριο Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το μείζον ουκρανικό ζήτημα, θέτοντας στο τραπέζι τους νέους προβληματισμούς του Λευκού Οίκου, αναφορικά με τις κινήσεις της Μόσχας τα τελευταία 24ωρα.
Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν τα διπλωματικά περιθώρια, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά σε περίπτωση εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, η απάντηση θα είναι «αποφασιστική, γρήγορη και ενωμένη».
Η Βρετανία θέλει να ενισχύσει τον στρατό της στην περιοχή
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητεί τρόπους προκειμένου να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή και να στηρίξει ακόμα περισσότερο τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, στην περιοχή της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργκέι Κισλίτσγια, ανέφερε ότι πάνω από 130.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του Κιέβου.
Η αντίδραση της Μόσχας στους «δυτικούς ισχυρισμούς»
«Οι δυτικές χώρες στις προσπάθειές τους να πείσουν τους πάντες ότι η Ρωσία τάχα ετοιμάζεται ήδη στο προσεχές διάστημα να εισβάλλει στην Ουκρανία και ότι απομένουν μερικές εβδομάδες αν όχι μέρες, δεν παρουσιάζουν καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Νεμπένζια, οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις δηλώσεις τους, λες και απευθύνουν έκκληση για πόλεμο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θέλουν να κάνουν τις εικασίες τους πραγματικότητα. «Οι συζητήσεις για επικείμενο πόλεμο είναι από μόνες τους προκλητικές. Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε, πότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα», δήλωσε ο Νεμπένζια.
Ο Νεμπένζια είπε ότι η Ρωσία δεν διανοείται το ενδεχόμενο της εισβολής, λέγοντας: «αυτό μπορώ να το αποκλείσω». Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, όπως και ότι η κρίση της Ουκρανίας είναι μια καθαρά εσωτερική κρίση, με την οποία η Ρωσία «δεν έχει απολύτως καμία σχέση».
Σύμφωνα με τον Νμεπένζια, η Ρωσία σχεδιάζει στις 17 Φεβρουαρίου να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επ’ ευκαιρία της 7ης επετείου των συμφωνιών του Μινσκ, κατά την οποία όπως είπε «θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την κατάσταση με την διευθέτηση του ουκρανικού» θέματος.
Ο Βασίλι Νεμπένζια αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν λάβει τον λόγο ο Ουκρανός εκπρόσωπος Σεργκέι Κισλίτσα, επειδή όπως είπε, είχε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Παρακαλώ μην το εκλάβετε αυτό ως διάβημα. Πρέπει να αποχωρήσω από αυτή τη συνάντηση λόγω μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με την προεδρία μας», δήλωσε ο Νεμπένζια.