«Η πολιτική για να έχει προστιθέμενη αξία πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και σε κοινά αποδεκτά δεδομένα. Δημοκρατία σημαίνει, μεταξύ άλλων, και σεβασμός στην πραγματικότητα.
Δυστυχώς στην χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού είχαμε ένα ακόμα παράδειγμα όπου αυτή η αρχή δεν τηρήθηκε. Ο κ. Τσίπρας συνελήφθη για ακόμη μια φορά ψευδόμενος καθώς, αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά από την 1η Ιουλίου, έριξε αδίκως τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης και συνεχίζει:
Ο πρωθυπουργός χθες στη Λέσβο ανέφερε για τον ΦΠΑ: «Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, αλλά τη βρήκαμε. Δεσμεύσεις που έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί, δεσμεύσεις που έβαλαν άλλοι στο μυαλό των Θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών με το περίφημο «mail Χαρδούβελη».
Και κάποιοι που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015 έλεγαν ναι και πάλι ναι σ’ αυτές τις δεσμεύσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια και ξέροντας ότι είναι άδικες πολλές φορές, αλλά με έναν στόχο. Να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά και να βγούμε καθαρά από αυτό το πρόγραμμα.»
Πρόκειται περί ψεύδους καθώς την ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη νησιωτική Ελλάδα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015, έπειτα από την 17ωρη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές.
Παράλληλα, έπειτα από ερώτηση μου, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί κατηγορηματικά είχε απαντήσει ότι ήταν πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την μείωση του.
Ο κ. Μοσκοβισί είχε τονίσει:
“Το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ.
Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.”
Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας για ακόμη μια φορά παραπλανά τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους σκληρά δοκιμαζόμενους κατοίκους των νησιών που έχουν υποστεί πολλαπλές απώλειες στα εισοδήματα τους όχι μόνο λόγω της οικονομικής αλλά και λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».