Πολλές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης Άμποτ να καταργήσει 175 οργανισμούς σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Το μέτρο της κατάργησης των δημοσίων οργανισμών θα ανακοινωθεί την Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών, Τζο Χόκι, ο οποίος θα παρουσιάσει έναν «αναθεωρημένο προϋπολογισμό» και αναμένεται να εξοικονομήσει στο δημόσιο 500 εκατομμύρια δολάρια.
Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες όμως για την ακρίβεια των εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών καθώς ορισμένοι από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν υποτίθεται ότι είχαν καταργηθεί κατά τον προηγούμενο προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Οικονομίας, Μαθίας Κόνμαν, ήταν κατηγορηματικός και σημείωσε ότι «θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα» προκειμένου να περιορισθούν τα ελλείμματα.
Όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές «χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα προστεθούν στις ουρές των ανέργων και θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα».
«Ηλίθια απόφαση» χαρακτήρισαν οργανώσεις βετεράνων στρατιωτών την κυβερνητική απόφαση να καταργηθούν οργανισμοί που τους παρέχουν υπηρεσίες.
Παρουσιάζοντας την πορεία της αυστραλιανής οικονομίας ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, αναμένεται να κάνει γνωστό ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2014-15 θα είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και πως ο προϋπολογισμός δεν θα γίνει πλεονασματικός το 2018 όπως είχε υποσχεθεί παλαιότερα.
Παράλληλα ο κ. Χόκι ανέλαβε την ευθύνη που «δεν πουλήθηκε σωστά ο προϋπολογισμός στο εκλογικό σώμα».
«Δεν είναι θέμα μάρκετιγκ. Ο κόσμος υποφέρει» απάντησε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Μπιλ Σόρτεν.
Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς, επανέρχεται στην ανάγκη διολίσθησης του δολαρίου Αυστραλίας στα 75 σεντς Αμερικής, για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Στην παρούσα συγκυρία -αυστραλιανή και διεθνή- η ενδεδειγμένη τιμή του δολαρίου Αυστραλίας είναι τα 75 σεντς Αμερικής είπε ο κ. Στίβενς ο οποίος αποκλείει στο άμεσο μέλλον μείωση των επιτοκίων σημειώνοντας, ότι ο βασικός τόκος, ο πληθωρισμός και η ανεργία κυμαίνονται στα ποσοστά που ανέμενε η Αποθεματική Τράπεζα. Αναφερόμενος στο βασικό επιτόκιο, ο κυβερνήτης της Αποθεματικής είπε, ότι η συγκράτησή του στο 2,5% ήταν το αποτελεσματικότερο μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών.
Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής υπήρξε οξύς και κατά της κοινοπολιτειακής Γερουσίας και προειδοποίησε για μελλοντική απώλεια της υψηλής (ΑΑΑ) πιστοληπτικής φερεγγυότητας της Αυστραλίας, αν δεν τακτοποιηθούν χρονίζουσες φορολογικές και δημοσιονομικές εκκρεμότητες.
Κατά την εκτίμησή του, αν η Γερουσία -συμπεριλαμβανομένων και των ανεξάρτητων γερουσιαστών- δεν ενεργήσουν έγκαιρα υπάρχει πιθανότητα η Αυστραλία να υποχρεωθεί, την προσεχή πενταετία, από τους δανειστές της να ασκήσει πολιτική αυστηρής λιτότητας, όμοια με εκείνη που προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική ύφεση χωρών της Ευρώπης.
Τέλος, εκτίμησε, ότι η πτώση του κρατικού εισοδήματος από τις εξαγωγές ξεπέρασε τις προσδοκίες και αποτελεί βασική αιτία πτώσης της τιμής του δολαρίου. Ερωτηθείς, ποια τιμή του δολαρίου κρίνει περισσότερο συμφέρουσα στην παρούσα συγκυρία απάντησε «πιθανώς τα 75 σεντς Αμερικής είναι καλύτερη τιμή από τα 85 σεντς».
Πηγή