Οι αστροναύτες περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους στο διάστημα, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο νερό.
Βρισκόμενοι μέσα στο σκάφος, χρησιμοποιούν το νερό, το οποίο ανακυκλώνεται συνεχώς, ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο Σουηδός Μερντάντ Ματζουμπί που ασχολείται με το βιομηχανικό σχέδιο, θεωρεί ότι κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε και στη γη.
Γι’ αυτό δημιούργησε το ντους OrbSys, ένα σύστημα καθαρισμού που ανακυκλώνει το νερό που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο σας. Δουλεύει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα ντους στους διαστημικούς σταθμούς.
Το ζεστό νερό που πέφτει από τη βρύση στο δάπεδο, καθαρίζεται αυτόματα και μπορεί να γίνει πόσιμο. Μετά ξαναοδηγείται στο τηλέφωνο του μπάνιου.
«Είναι μέρος της επιστήμης των πυραύλων. Αφού το νερό μαζεύεται από το σωλήνα, αναλύεται και από το τηλέφωνο του ντους καταλήγει στο σύστημα καθαρισμού, το οποίο αποτελείται από μια μικροκάψουλα, η οποία απομακρύνει τα μεγαλύτερα σωματίδια. Μετά το νερό κατευθύνεται σε μια νανοκάψουλα, η οποία συγκρατεί όλα τα μικρότερα στοιχεία που είναι επικίνδυνα.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι το νερό που φτάνει στον χρήστη, από αυτή την ανακυκλώσιμη αλυσίδα είναι πάντα πεντακάθαρο και μπορείς να πλυθείς με αυτό» δήλωσε ο Μερντάντ Ματζουμπί, διευθύνων σύμβουλος της Orbital Systems.
Ο Μερντάντ Μαντζουμπί θεωρεί ότι αυτή είναι η τεχνολογία του μέλλοντος, καθώς μας επιτρέπει εξοικονόμηση νερού, που φτάνει στο 90% της ποσότητας που χρησιμοποιούμε και παράλληλα εξοικονομούμε ενέργεια κατά 80% σε σχέση με τη συνηθισμένη χρήση που κάνουμε.
«Το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε είναι όλοι αυτοί που κάνουν μπάνιο. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι όμως για τους πελάτες που έχουν τεράστια κατανάλωση, όπως γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, κολυμβητήρια, αλλά και τους ιδιώτες που πληρώνουν πολλά για το νερό που καταναλώνουν» επισήμανε ο Ματζουμπί.
Ακόμη κι αν το μπάνιο σας διαρκεί πέντε μόλις λεπτά, καταναλώνετε περισσότερα από 70 λίτρα νερού. Η χρήση που κάνει ο καθένας μας σε νερό είναι το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη τεχνολογία γεννάει ελπίδες για το μέλλον.
ΠΗΓΗ: euronews.com