Αυτή η αμυγδαλόπιτα είναι ένα ζουμερό γλυκό, με έντονο το άρωμα του πορτοκαλιού, κατάλληλο για να συνοδεύσει καφέ ή τσάι, αλλά και για να γίνει επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό γεύμα, αν το χρησιμοποιήσετε σαν βάση για παγωτό.
Μερίδες:8 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:2:0′ Έτοιμο σε:2:20′
από τη Σιμόνη Καφίρη
Υλικά
1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αβγά
2½ φλιτζάνια αμύγδαλα ασπρισμένα
¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Τρυπάτε το πορτοκάλι με ένα σουβλάκι σε αρκετές μεριές και το βάζετε να βράσει σε μπόλικο νερό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει πολύ η φλούδα του. Το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.
Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Στο μεταξύ, κόβετε στη μέση το πορτοκάλι και αφαιρείτε, αν έχει, τα κουκούτσια. Το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Προσθέτετε τον πουρέ του πορτοκαλιού στο μίγμα των αβγών καθώς και το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε να ανακατευτούν καλά.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι με διάμετρο 22εκ. και καλύπτετε τον πάτο και τα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ρίχνετε μέσα το μίγμα και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στη μέση την λάμα ενός μαχαιριού, αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.
Το αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ξεκολλάτε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και όταν κρυώσει εντελώς, πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρετε. Επίσης, μπορείτε να το γαρνίρετε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, σαντιγί, ροδέλες φρέσκου πορτοκαλιού ή με παγωτό βανίλια, πορτοκαλιού ή καϊμάκι.
olivemagazine.gr