ΙΣΤΟΡΙΑ

Αμφίπολη: Η θεά Νίκη στα επιστύλια δείχνει βασιλιά

Οι ανθρώπινες μορφές στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου συνεχίζουν να πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες, που προσπαθούν να βρουν τι κρύβεται πίσω από τις ζωγραφικές παραστάσεις.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των μαρμάρων του περιβόλου του μνημείου στο Λιθότοπο.

Ένα πραγματικό “παλάτι” που παραπέμπει ακόμα και στη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας αποτελούσε ο δεύτερος θάλαμος του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Τα νέα συγκλονιστικά δεδομένα αποκαλύπτονται από τις έρευνες σε κομμάτια από το επιστύλιο της αίθουσας. Αν και αλλοιωμένες από την πάροδο των ετών, οι παραστάσεις δείχνουν ότι ο θάλαμος που οδηγούσε στο νεκρό αποτελούσε μια εντυπωσιακή αίθουσα, γεμάτη από διακοσμητικά στοιχεία.

Καταξιωμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι παραστάσεις του επιστυλίου απεικόνιζαν αθλητικούς αγώνες, μυθολογικά θέματα και τη δραστηριότητα του κυνηγιού, που στην αρχαιότητα αποτελούσε απόδειξη ανδρείας. Επισημαίνουν παράλληλα πως τέτοιες εικόνες έχουν βρεθεί και στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.

“Αυτές οι παραστάσεις γίνονταν για χάρη εύπορων ανθρώπων με αξιώματα, οι οποίοι ανήκαν στα κορυφαία στρώματα της αριστοκρατίας ακόμα και στη βασιλική οικογένεια” αναφέρει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ελένη Μινακίδου στην εφημερίδα Real news και συνεχίζει: “Όσοι ανήκαν στη λεγόμενη αριστοκρατία της εποχής είχαν στους τάφους τους τοιχογραφίες από αγώνες, κυνήγι και συμπόσια. Τέτοιες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις βρίσκονται και στο λεγόμενο τάφο του πρίγκιπα στη Βεργίνα”.

Στις εικόνες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού απεικονίζονται πέντε μορφές, στο κέντρο βρίσκεται ένα ζώο, πιθανότατα ταύρος, δυο ανθρώπινες μορφές αριστερά και δεξιά του ζώου. Στο περιθώριο διακρίνονται και δύο φτερωτές μορφές οι οποίες, σύμφωνα με αρχαιολόγους, παραπέμπουν στη θεά Νίκη. “Οι εικόνες που έχουμε δείχνουν ότι ίσως έχει να κάνει με αθλητικό αγώνισμα. Εκτός από τις μορφές που παραπέμπουν στη θεά Νίκη υπάρχει και ένα έπαθλο, ένα αγγείο και ένας αμφορέας με τριποδικό στήριγμα”, αναφέρει η κ. Μινακίδου.

Επιστρέφουν τα μάρμαρα στην Αμφίπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των μαρμάρων που βρέθηκαν στο Λιθότοπο μετά την υποχώρηση των νερών της λίμνης Κερκίνης, αναφέρει η ιστοσελίδα της Καβάλας xronometro.com. Συνολικά 1.000 μαρμάρινα μέλη βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της Αμφίπολης που εάν συγκεντρωθούν συμπληρώνουν άλλα 120 μέτρα ορθομαρμάρωσης στην περίμετρο του λόφου Καστά.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή οι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κάθε αρχαιολογικό εύρημα που είχαν σε σπίτια και αποθήκες και ως δια μαγείας κάθε μέρα είναι και μια έκπληξη για το επιτελείο της ανασκαφής.

Τα μάρμαρα μέλη περισυλλέγονται μέσα από τη λίμνη πλένονται για να μεταφερθούν στο Λόφο Καστά ,όπου εκεί παράλληλα με τις εργασίες της ανασκαφής θα τοποθετηθούν στην αρχική τους θέση.

Η ορθομαρμάρωση στην περίμετρο των 479 μέτρων του τύμβου έχει ήδη αποκαλυφθεί σε μήκος 80 μέτρων από την επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών Κατερίνα Περιστέρη και με την συμπλήρωση των 120 μέτρων η εικόνα της περιμέτρου αναμένεται περισσότερο επιβλητική.
Τα κομμάτια των μαρμάρων που βρίσκονται στο φράγμα του Λιθοτότοπου πρέπει να «ταξιδέψουν» τώρα μια απόσταση 100 χιλιομέτρων έως την Μεσολακκιά.

Πολλά μέλη μαρμάρων μαζί με τον κομματισμένο λέοντα της Αμφίπολης εντοπίστηκαν αρχικά το 1912 από ελληνικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου.

LEONTAS

Οι φορτηγίδες των Άγγλων βυθίστηκαν από τους Βούλγαρους . Έτσι τα σχέδια τους, να τα μεταφέρουν στην χώρα τους, ματαιώθηκαν.

Τα πρώτα υπολείμματα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια αποστραγγιστικών έργων του ποταμού Στρυμόνα προκειμένου να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ποσότητα μαρμάρων χρησιμοποιήθηκε το 1930 στην κατασκευή του φράγματος από την αμερικανική εταιρεία Ούλεν ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν στο βυθό της λίμνης και σώθηκαν.

Η ταύτιση των μαρμάρων με το επιβλητικό μνημείο της Αμφίπολης έγινε πριν δύο χρόνια από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή.

Έως τότε κανένας αρχαιολόγος δεν μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για το σκοπό που εξυπηρέτησαν.

Ο αρχιτέκτονας Μηχανικός Τόνι Κοζέλη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής μαζί με τον Άρθουρ Μίλερ μελέτησαν το 1970 τα μάρμαρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελούν ορυκτό πλούτο της Θάσου προερχόμενο από τα λατομεία του νησιού. Με το ίδιο μάρμαρο κατασκευάστηκε και ο επιβλητικός τάφος στο λόφο Καστά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact