Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ανάκλησης πληροφοριών και εμπειριών του παρελθόντος, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cognitive and Behavioral Neurology καταδεικνύει πως στους ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για τη νευροεκφυλιστική πάθηση ο συναισθηματικός αντίκτυπος της ανάμνησης επιμένει παρά την απώλεια μνήμης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ζήτησαν από 17 άτομα με Αλτσχάιμερ και 17 υγιή άτομα να παρακολουθήσουν αποσπάσματα ταινιών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν χαρά η θλίψη, γελώντας ή κλαίγοντας αντίστοιχα.
Πέντε λεπτά αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα άτομα με Αλτσχάιμερ δεν μπορούσαν να θυμηθούν τα αποσπάσματα των ταινιών, όμως τα συναισθήματα χαράς και λύπης φάνηκε να παραμένουν.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορούν να δώσουν νέες κατευθύνσεις στη φροντίδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Οι κοινωνικές επαφές και οι ευχάριστες δραστηριότητες έχουν διαρκή συναισθηματικό αντίκτυπο στους ασθενείς κι έτσι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, σημειώνουν οι ερευνητές.