Οι ψύλλοι μπορεί να είναι πιο διάσημοι για τα άλματά τους, στην πραγματικότητα όμως είναι μάλλον αδέξιοι, αφού περιστρέφονται εκτός ελέγχου στον αέρα και συχνά προσγειώνονται ανώμαλα. Θα είχαν πολλά να μάθουν από τα νεαρά αλογάκια της Παναγίας, αποκαλύπτουν βίντεο των αλμάτων τους σε αργή κίνηση.
Γνώστες Μηχανικής
Πριν ενηλικιωθούν και αποκτήσουν φτερά, τα σαρκοφάγα αλογάκια της Παναγίας πρέπει να πηδούν από κλαδί σε κλαδί για να βρουν τα θύματά τους. Τα άλματά τους διαρκούν μόλις 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αποκαλύπτουν όμως μια βαθιά γνώση της Μηχανικής.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ βιντεοσκόπησαν με κάμερες υψηλής ταχύτητας 400 άλματα από μια πλατφόρμα σε μια λεπτή μαύρη ράβδο. Στην έναρξη του άλματος, το αλογάκι της Παναγίας σπρώχνει την πλατφόρμα με τα πίσω πόδια και εισάγει έτσι στροφορμή (γωνιακή ορμή) που το κάνει να περιστρέφεται στον αέρα.
Η περιστροφή, όμως, δεν διαρκεί πολύ. Ενώ βρίσκεται στον αέρα, το έντομο περιστρέφει ανεξάρτητα αλλά ελεγχόμενα την κοιλιά και τα πόδια του, μεταφέροντάς τους έτσι ένα μέρος της στροφορμής. Αυτό σταθεροποιεί το σώμα του εντόμου και του επιτρέπει να προσγειώνεται στο στόχο με θαυμαστή ακρίβεια.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Current Biology», οι ψύλλοι και άλλα έντομα που πηδούν δεν έχουν εξελίξει τρόπο να σταματούν την εναέρια περιστροφή τους -το αλογάκι της Παναγίας, αντίθετα, δείχνει να εισάγει εσκεμμένα γωνιακή ορμή για να τελειοποιήσει το άλμα.
Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν οι ερευνητές στερέωσαν με κόλλα τα τμήματα από τα οποία αποτελείται το σώμα των εντόμων: σε αυτή την περίπτωση, τα αλογάκια της Παναγίας έβρισκαν μεν το στόχο, προσγειώνονταν όμως με το κεφάλι και συχνά αναπηδούσαν.
Σε κάθε περίπτωση, οι ακροβατικές ικανότητες του εντόμου το κάνουν ακόμα πιο επιδέξιο κυνηγό, ικανό να διαμελίζει άλλα έντομα πριν καν καταλάβουν τι τους ήρθε.
Πηγή: tovima.gr
Πηγή