Εργαλείο για το πεδίο της μάχης
Οπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας Πάουλο Σαχαριάν (Paulo Shakarian), «αυτό που θέλαμε να δούμε ήταν αν υπήρχαν σχέσεις μεταξύ των δράσεων του Ισλαμικού Κράτους που οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση της δραστηριότητάς του».
Τέτοιες σχέσεις εντοπίστηκαν, όπως λ.χ. ότι πριν από κάθε επίθεση πεζικού του ISIS σε βορεινές πόλεις του Ιράκ προηγούνταν ανατινάξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη. Αντίστοιχα, στη Συρία, έπειτα από κάθε αεροπορική επίθεση της συριακής αεροπορίας, ο ISIS εξαπέλυε κύμα συλλήψεων – προφανώς διότι θεωρούσε πως οι επιθέσεις βασίζονταν σε στοχοθέτηση από πληροφοριοδότες. Από την όλη ανάλυση ο Σαχαριάν υποστηρίζει ότι τους προέκυψε ένας αλγόριθμος που μπορεί πλέον να προβλέπει τις επόμενες κινήσεις των τζιχαντιστών.
Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ βράβευσε εφέτος το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος «Minerva» (βλ. http://minerva.dtic.mil) και συνεργάζεται τώρα με την ομάδα του Σαχαριάν προκειμένου να βελτιώσει τον αλγόριθμο σε σημείο που να επεξεργάζεται και στοιχεία «τρέχοντα» (real time) από τα πεδία των μαχών. H χρηματοδότηση του Πενταγώνου θα επιτρέψει την πενταετή επέκταση της έρευνας με εστίαση στα μηνύματα του Τwitter – ιδιαίτερα τα προερχόμενα από τις χώρες Ιράκ, Συρία, Νιγηρία, Ινδονησία, Μαλαισία και Βρετανία.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα