ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αλγόριθμοι που προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις μας – για πόλεμο ή ειρήνη

To Twitter έδωσε πέρυσι 10 εκατ. δολάρια στο ΜΙΤ για να του αναλύσει το πώς τα κοινωνικά δίκτυα επιδρούν στην κοινωνία

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Gartner, η διεθνής αγορά αναλυτικών εργαλείων αυξάνεται με ρυθμό 9% ετησίως, με το 50% αυτών να είναι ήδη εργαλεία προγνωστικής ανάλυσης. Οπως χαρακτηριστικά περιέγραψε το φαινόμενο στο εξώφυλλο του πρόσφατου βιβλίου του «Predictive Analytics» ο πρώην καθηγητής του Columbia University Eric Siegel, είναι «η δυνατότητα να προβλέπεις ποιος θα κάνει κλικ, ποιος θα αγοράσει, ποιος θα πει ψέματα ή ποιος θα πεθάνει». Το τελευταίο ισχύει διότι και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία αντλώντας στοιχεία από τους φακέλους υγείας μας.

Το πόσο μακριά έχουν φθάσει αυτά τα εργαλεία και σε ποια άλλα απρόσμενα πεδία εφαρμογών έχουν διεισδύσει έγινε επίσημα γνωστό εφέτος χάρη σε δύο επιστημονικές ανακοινώσεις. Η πρώτη έγινε στις 9 Μαρτίου 2015 από το Ερευνητικό Κέντρο Πληροφορικής του Κατάρ (QCRI) και η δεύτερη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στις 11 Αυγούστου 2015.

Δίκη προθέσεων

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του Κατάρ (βλ. http://arxiv.org/pdf/1503.02401v1.pdf), η ομάδα τους επινόησε μια μέθοδο για να προβλέπουν το ποιος από τους χρήστες του Twitter είναι πιθανόν να υποστηρίξει μελλοντικά τους τζιχαντιστές του ISIS αναλύοντας τα μηνύματά τους (tweets). Σημειωτέον ότι το κοινωνικό δίκτυο του Twitter – που πολλοί αποκαλούν «SMS του Διαδικτύου» – κατόρθωσε μέσα σε μια δεκαετία ύπαρξής του να έχει 302 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες που γράφουν καθημερινά ένα άθροισμα 500 εκατομμυρίων tweets (στοιχεία Μαΐου 2015). Η εν λόγω ομάδα του Κατάρ λοιπόν μελέτησε σε διάστημα τριών μηνών περισσότερα από 3,1 εκατ. tweets στα αραβικά που εμπεριείχαν τη λέξη ISIS από περισσότερους από 250.000 χρήστες.

Αποδύθηκαν στη συνέχεια στον εντοπισμό κοινών χαρακτηριστικών που θα τους βοηθούσαν να κατηγοριοποιήσουν αυτούς τους χρήστες. Βρήκαν χαρακτηριστικά όπως το ότι εκείνοι που μιλούσαν υπέρ του ISIS χρησιμοποιούσαν πάντα τον πλήρη τίτλο της οργάνωσης ενώ εκείνοι που τον επέκριναν μόνο τα αρχικά της. Επειτα τροφοδότησαν τα όσα χαρακτηριστικά εντόπισαν σε έναν αλγόριθμο μάθησης και προχώρησαν στον διαχωρισμό των υποστηρικτών από τους αντιτιθέμενους. Κατέληξαν λέγοντας ότι είχαν επιτύχει να φτιάξουν «έναν ταξινομητή που μπορεί να προβλέπει τους μελλοντικούς υποστηρικτές ή μη του ISIS με ακρίβεια 87%».

Σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη, του Arizona State University (βλ. http://arxiv.org/pdf/1508.01192v1.pdf), αναλύθηκαν 2.200 δραστηριότητες του ISIS κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 σε διάφορες χώρες και αναζητήθηκαν τα κοινά ίχνη που θα μπορούσαν να αναδείξουν τον «τρόπο σκέψης» των τζιχαντιστών.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4 5 6 7 8

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact